Hrvatska pruža ruku Srbima

Agencije
Hrvatska pruža ruku Srbima

Pula - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović otvorio je u Puli Srpski kulturni centar i tom prilikom rekao da Hrvatska želi da bude zemlja u kojoj će svako moći da afirmiše svoju kulturu.

Istovremeno, dodao je, Hrvatska je spremna i da pruži ruku ljudima dobre volje pa tako i prijateljima iz Srbije.

Josipović je rekao da se radi o važnom prostoru za srpsku manjinu u Puli i Istri, koji govori o Istri kao multikulturalnoj sredini, a o Hrvatskoj kao domovini koja želi "da svi građani, nezavisno od vjere i nacije, uživaju prava i slobode".

Srpski kulturni centar, koji je otvoren u četvrtak uveče, smješten je u zgradi u centru grada, a u neposrednoj je blizini Vijeća srpske nacionalne manjine.

- Kulturni centar je sam po sebi mjesto gdje se razmjenjuju ideje i kreativnost, dobre poruke i dobre vibracije. Stoga sam siguran da će i Srpski kulturni centar u Puli biti mjesto gdje će dobre vibracije i prijateljstva, zajednički život te mir i saradnja naći svoje mjesto - zaključio je Ivo Josipović.

Izaslanik predsjednika Srbije Jasmina Mitrović-Marić je rekla da ovaj centar mora postati otvoreno mjesto za okupljanje svih građana Istarske županije, kao i za turiste.

- Sve se može zatvoriti i otvoriti, ali putevi kulture nikada ne mogu biti zatvoreni, tu nema rampi ni prepreka, tu nema carine, već putujemo svi zajedno - rekla je Mitrović-Marić i dodala da upravo u tom razumijevanju i kulturnom suživotu vidi ideju ovog kulturnog centra "gdje su svi dobrodošli".

Brojnim gostima i zvanicima obratili su se i istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji su istakli da su "različitosti najveća vrijednost ovoga kraja".

Festival

Otvaranjem Srpskog kulturnog centra u Puli počeo je ovogodišnji Festival srpske kulture u Istri, koji organizuju Koordinacija Srba u Istri, Klub Srba Istarske županije i županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine. Kao i svake godine dosad, brojni kulturni programi obilježiće ovogodišnji festival.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana