Hrvatska prihvatila 13 djece migranata bez pratnje

Tanjug
Foto: Image by Gast from Pixabay

ZAGREB  - Hrvatska će prihvatiti trinaestoro djece migranata bez pratnje, 12 djevojčica i jedno novorođenče, iz prihvatnih centara na grčkim ostrvima čim prođu sigurnosnu provjeru, piše danas zagrebački Večernji list.

Djeca će, navodi se, biti adekvatno smještena i biće im pružena sva potrebna psihosocijalna i druga pomoć.

To tim prije jer je, navodi se, riječ o djeci istraumatizovanoj ratom i izbjeglištvom, kao i boravkom u kampovima.

Djeci će biti integrisana u hrvatsko društvo, za šta je obezbijeđena i finansijska podrška, s tim da će biti potrebna i pomoć lokalne zajedice.

Hrvatska je jedna od 10-ak država članica EU koje su se odazvale pozivu Grčke, na čijem su tlu djeca bez pratnje, a kasnije i Njemačke da se pomogne maloljetnicima, čime pokazuje humanost i solidarnost s drugom EU članicom koja je pod najvećim udarom migranata.

Detalji o deci bez pratnje ne otkrivaju se zbog njihove zaštite niti gdje će biti smještena u Hrvatskoj, niti odakle dolaze.

Međutim, statistika pokazuje da većina maloljetnika premještena po državama EU dolaze iz Avganistana (51 posto), iz Sirije (26 posto), iz Iraka (8 posto), iz Palestinskih teritorija (4 posto), iz Somalije (3 posto) i ostalih država (8 posto).

Procedura prihvata djevojčica traje od septembra 2019. godine, kad je grčki ministar zaštite građana Mihalis Kristoholidis svim ministrima unutarnjih poslova članica EU, pa tako i hrvatskom ministru Davoru Božinoviću, poslao pismo s molbom za premještanje maloljetnika bez pratnje iz prihvatnih centara na grčkim ostrvima.

Navodi se da odziv država članica EU ni približno nije odgovarao grčkim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana