Hrvatska pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu

GS
Hrvatska pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu

Hrvatske vlasti savjetuju svojim državljanima da napuste Ukrajinu, priključivši se brojnim državama koje su to učinile strahujući od mogućeg ruskog napada na tu zemlju.

Hrvatima se preporučuje i izbjegavanje putovanja u Ukrajinu, naročito uz granicu s Rusijom i Bjelorusijom te blizu linije razdvajanja s privremeno okupiranim područjima Krima i Donbasa, saopštilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova. Onima koji ne mogu napustiti Ukrajinu savjetuje se oprez i da se jave hrvatskoj ambasadi u Kijevu.

SAD, Velika Britanija, Nizozemska, Danska, Letonija, Estonija, Australija i Novi Zeland ranije su pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu. To su danas učinile i Švedska, Španija, Italija, Francuska, Saudijska Arabija i Jordan, prenosi Hina.

Dok raste popis zemalja koje povlače državljane jer Rusija može napasti svaki čas, predsjednik Ukrajine usprotivio se sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju.

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija, koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici, razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluostrvo Krim 2014.

Rusija negira bilo kakve takve planove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana