Hrvatska potisala ugovor za razminiranje lokacije na Trgovskoj gori

Srna
Hrvatska potisala ugovor za razminiranje lokacije na Trgovskoj gori

ZAGREB - Potpisan je ugovor za razminiranja lokacije centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju, za potrebe istraživanja i mjerenja, s firmom "Alfa razminiranje", saopšteno je iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško".

Navedeno je da će usluga razminiranja obuhvatiti dio minski sumnjivog područja koje obuhvata dio makadamskog puta i pojasa uz put, područje središnjeg skladišnog dijela bivše kasarne i vojnog skladišta Čerkezovac i potrebnih koridora koji će omogućiti sigurno provođenje geoloških, hidroloških, geomorfoloških, ekoloških, seizmoloških i niza ostalih istražnih radova za izradu studije utjicaja na okolinu, sa ciljem odabira lokacije za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Ukupna površina područja koje je obuhvaćeno razminiranjem iznosi 71.169 metara kvadratnih i sastoji se od sedam dijelova.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklarne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti u kasarni Čerkezovac, na Trgovskoj gori u opštini Dvor na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana