Hrvatska poslala pismo EK i Arbitražnom sudu

Tanjug
Hrvatska poslala pismo EK i Arbitražnom sudu

Hrvatska vlada poslala je Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu za granični spor sa Slovenijom pismo s pojedinostima vezanom za aferu "arbitraža".

Kako prenosi Hina, skandal je izbio u srijedu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri Arbitražnom sudu i slovenačka diplomatska predstavnica dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik u međuvremenu su dali ostavke, a sud je nakon toga objavio da će nastaviti postupak kad se popuni njegovo mjesto.

U hrvatskoj vladi smatraju da je to formalan, "tehnički" odgovor na situaciju kad sud ostane bez jednog arbitra, a da nije progovorio o suštini problema, prenosi Hina.

Stoga su poslali pismo u kojem obrazlažu najnovije događaje, zajedno sa svim linkovima na sporne snimke i transkriptima razgovora slovenačkih zvaničnika, saznaju hrvatski mediji u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova.

Hrvatska smatra da bi Arbitražni sud trebalo sam da se raspusti jer je zbog skandala slovenačke strane toliko kompromitovan da se njegova odluka ne može prihvatiti kao zakonita.

U Banskim dvorima kažu da sud ima "kratak rok za djelovanje" i odgovor očekuju prije vanredne sednice Hrvatskog sabora koju su zatražili vlada i nekoliko parlamentarnih stranaka, navodi Hina.

Evropska komisija posredovala je u postizanju Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije 2009. kojim su deblokirani hrvatski pristupni pregovori, podsjeća Hina.

U međuvremenu, slovenački premijer Miro Cerar je nakon zatvorenog sastanka s liderima političkih stranaka, izjavio da će Slovenija u predviđenom 15-dnevnom roku imenovati novog nacionalnog sudiju u arbitražni sud.

Nakon što je raniji slovenački sudija Jernej Sekolec zbog poznate afere odstupio, arbitražni sud pozvao je Sloveniju da imenuje novog, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana