Hrvatska policija napala i psovala fotoreportere na granici sa Srbijom

blic.rs
Hrvatska policija napala i psovala fotoreportere na granici sa Srbijom

Šid - Na granici Srbije i Hrvatske, Bapska - Berkasovo, oko 12:30 sati dogodio se incident kada je hrvatska policija oduzela opremu jednom fotoreporteru AFP-a iz Srbije, Andreju Isakoviću, kao i jednom britanskom frilenseru.

Osim njih dvojice, hrvatski policajci napali su i snimatelja Al Džazire Boška Brankovića i ekipu Rojtersa, kao i jednog frilensera iz Engleske.

Napad hrvatskih polcajaca, kako za "Blic" priča Isaković, došao je iznenada i bez ikakvog povoda.

- Sve se odigralo na brežuljku, u oranicama, odakle se vidi grupa migranata u jednom bagrenjaku na srpskoj teritoriji. Stajao sam tamo, čak nisam ni fotografisao. Aparat sam držao ispred sebe i pokrio sam ga kako bih ga zaštitio od kiše. Dvojica hrvatskih policajaca iz kordona koji je stajao desetak metara dalje, krenula su ka meni i počeli da viču: "Evo ga još jedan! Šta ti tu tražiš?" Bilo je i psovki. Dok sam izvadio legitimaciju i rekao im da radim za AFP, oni su mi već tražili da izvadim kartice iz kamere. Krenuo sam da se udaljavam, ali su oni potrčali za mnom. Proklizao sam po blatu, oni su me stigli, uhvatili, oborili i oteli mi kamere. Mislim da su nameravali da ih polome, ali su one pale u blato. Ustao sam i krenuo ka kamerama, ali ih je jedan od policajaca dohvatio pre mene i bacio u voćnjak na hrvatskoj teritoriji - priča Isaković za "Blic".

On dodaje i da su napadači odmah brže-bolje na lice stavili zaštitne maske, kako ih kasnije ne bi eventualno prepoznao. Pokušao sam kasnije da od hrvatskih policajaca dobijem kamere nazad, ali bezuspešno.

- Svi, pa i njihov komandir, pravili su se ludi. On je čak rekao da to sigurno nisu "njegovi momci" uradili, ali da će mi pomoći ako ih prepoznam, što je bilo nemoguće - priča Isaković.

Poslije izvesnog vremena, na licu mjesta pojavila se i srpska granična policija. Zamolili su Isakovića da ih odvede tačno na mjesto gdje je bio napadnut.

- Odveo sam ih na taj brežuljak i pokazao im gde su me oborili. U neverici su me pitali da li sam siguran da je to tačno to mesto. Kada sam im potvrdio, samo su kratko prokomentarsiali: "Pa to je naša teritorija" - nastavlja Isaković.

Hrvastki policajci su čak i tada bili prilično bezobzirni, pa su, bez obzira na prisustvo srpske granične policije prelazili graničnu liniju i kontrolisali neke migrante, zbog čega je reagovao i komandir srpske patrole, poručivši im da se vrate na svoju teritoriju.

I Branković iz Al Džazire kaže za "Blic" da ničim nije provocirao policajce i da ne zna šta ih je izrevoltiralo da napardnu prvo fotoreportere AFP-a i Rojtersa, a zatim i njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana