Hrvatska policija blokirala prolaze, izbjeglice čekaju

Tanjug
Hrvatska policija blokirala prolaze, izbjeglice čekaju

Zagreb - Hrvatska policija blokirala je prolaz izbjeglicama koje su pokušale da u tu zemlju uđu iz Srbije, kako bi išle ka zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju.

To je uslijedilo nakon što je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom.

Izbjeglice su naišle na hrvatsku policiju na polju kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske, kojim su prelazile od sredine septembra.

I dok je 3500 izbjeglica kročilo na tlo Slovenije, više od 5000 ljudi, koji se trenutno nalaze u hrvatskom izbjegličkom kampu Opatovac, čeka polazak za Sloveniju.

"Kampovi su puni sad, i sad ne znamo, čekaju buseve, čekaju vlak da krene, pošto su sad zatvorili granicu sa Mađarskom, pa ide malo sporije". rekla je volonterka u Opatovcu Lara Jakub.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije, Boštjan Šefic, izjavio je da je situacija za sada zadovoljavajuća, ali da je problem to što Hrvatska želi da Slovenija dnevno primi 5.000 izbjeglica.

On je rekao da Austrija u koju Slovenija prevozi izbjeglice, može da primi samo 1500 ljudi dnevno i da je "neprihvaljivo" da 10 dana u Sloveniji ostane 35.000 ljudi.

Ruta kojom izbjeglice dolaze u Austriju preusmjerena je sa istoka na jug zemlje.

"Nakon zatvaranja granice između Hrvatske i Mađarske, kao što smo i očekivali, stigao je veliki broj izbjeglica u našu zemlju, više od hiljadu samo u posljednjih nekoliko sati", naveli su policijski zvaničnici.

Slovenačka Služba za zaštitu i spasavanje navodi da ta zemlja trenutno raspolaže sa hranom i pomagalima kojima pet dana može da obezbjedi više hiljada izbjeglica i migranata u tranzitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana