Hrvatska podržava put susjednih zemalja ka EU

Agencije
Hrvatska podržava put susjednih zemalja ka EU

Sofija - Hrvatska podržava put evropskih integracija BiH, Srbije i Crne Gore, jer će to pomoći razvoju regiona, izjavio je u Sofiji hrvatski premijer Zoran Milanović, javile su agencije.

On se zauzeo za što skorije pripajanje ovih zemalja EU, te dodao da Hrvatska od toga ima i ekonomski interes u pogledu turizma i investicija.

Nakon sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Milanović je novinarima rekao da između Hrvatske i Bugarske ne postoje otvorena pitanja, te zahvalio Sofiji za podršku koju je dala pristupanju Hrvatske EU.

Prema njegovim riječima, postoji dobre mogućnosti za saradnju Hrvatske i Bugarske, posebno u pogledu korištenja kohezionih fondova EU.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je da su za Bugarsku kohezioni fondovi veoma važni, te dodao da se oni tiču infrastrukture, autoputeva, željezničkih pruga, stanica za prečišćavanje, kao i jačanja administrativnih kapaciteta.

- Evropski poreski obveznici, kada daju novac, znaju da će bugarskim autoputevima spojiti Evropu sa Azijom i sa udaljenim zemljama na Balkanu - istakao je Borisov. Đ

Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o razvoju nuklerane energije u Bugarskoj, Borisov je rekao da je njegova zemlja “za” to, ali da ne podržava preskupi projekat izgradnje druge nuklerake “Belene”, već izgradnju sedmog reaktora nuklerane centrale “Kozloduj”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana