Hrvatska osniva najmoćniju tajnu službu

Agencije
Hrvatska osniva najmoćniju tajnu službu

Zagreb - Hrvatska planira osnivanje posebne kancelarije za antiterorističko djelovanje po uzoru na mađarski Centar za antiterorizam (TEK) ili britansku Komandu za borbu protiv terorizma u sklopu Skotland jarda.

Kako saznaju mediji u Zagrebu, time će Hrvatska dobiti novu najmoćniju obavještajnu službu.

Kako se navodi, ta kancelarija ima i velike sličnosti sa najvećom američkom obavještajnom agencijom CIA, a u njoj bi bile objedinjene obavještajne, istražne i operativne protivterorističke djelatnosti, koje su danas razbacane po nekoliko agencija i ministarstava.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), antiterorističke jedinice MUP-a, kao i posebni agenti za istrage mogućih terorističkih napada tako bi bili u jednoj posebnoj kancelariji, koja bi za cilj imala sprečavanje terorističkih napada, a za najgori scenario, ako dođe do napada, imala bi spreman brzi odgovor koji bi ga zaustavio.

Naravno, postojala bi i komponenta zadužena za istragu i hvatanje mogućih saradnika terorista kako bi hrvatsko pravosuđe moglo procesuirati sve odgovorne.

Izvor iz hrvatskog MUP-a kazao je da se istražuju načini za poboljšanje bezbjednosnog sistema Hrvatske, što znači da je plan u preranoj fazi da bi izlazili u javnost sa konkretnim informacijama.

Mediji podsjećaju da Hrvatska trenutno ima nekoliko jedinica specijalne policije, vrhunski opremljene i još bolje obučene, ali je njihovo vrijeme reakcije na mogući teroristički napad relativno dugo.

Na nedavnom predstavljanju nove strategije nacionalne bezbjednosti ministar Damir Krstičević pojasnio je da će "sistem bezbjednosti koji Hrvatska razvija i poboljšava svim građanima garantovati da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagovati i odgovoriti na bilo koju opasnost".

Dobro obaviješteni krugovi navode da će nova služba biti "jedna od najopasnijih na ovim prostorima".

Brza reakcija

Detalje o osnivanju kancelarije nemoguće je saznati, navode mediji i dodaju da je teško zamisliti da bi hrvatske jedinice specijalne policije mogle da dođu na mjesto napada u roku od osam minuta. Naime, toliko je trebalo londonskim specijalcima da dođu na londonski most tokom nedavnog terorističkog napada. U roku od dodatnih 20 sekundi trojica napadača su bila mrtva, ali je napadačima čak i tih osam minuta bilo dovoljno da ubiju osmoro i teško rane još gotovo pedeset osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana