Hrvatska: Onlajn nastava uskoro i na srpskom jeziku

Srna
Hrvatska: Onlajn nastava uskoro i na srpskom jeziku

ZAGREB - U Vukovaru je počelo snimanje časova iz nastave po A modelu za ''školu za život'', a poslanik Dragana Jeckov je najavila da će predstavnici srpske zajednice nastojati da sa Ministarstvom obrazovanja postignu dogovor da snimljene lekcije budu emitovane i na državnoj televiziji.

Uz virtuelne učionice i sve raspoložive onlajn oblike i načine nastave na daljinu, koja se zbog pandemije korona virusa u svim školama sprovodi od 16. marta, učenicima koji se obrazuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu ''A'' uskoro će, kao i njihovim vršnjacima u nastavi na hrvatskom jeziku, biti dostupni i video-materijali.

U Zajedničkom veću opština u Vukovaru počelo je snimanje časova srpskog jezika i književnosti koji će biti postavljeni na platformi ''Škole za život'' na internet stranicama Ministarstva nauke i obrazovanja.

Koordinator čitavog posla je Odbor za obrazovanje Zajedničkog veća opština. Za početak je predviđeno snimanje osam časova, među kojima i ''Ježeve kućice'' za učenike prvog i drugog razreda, a zatim i nekoliko lekcija za više razrede osnovnih škola, a poslanik SDS S Dragana Jeckov kaže da su to prvi časovi, te da će snimljeni časovi biti prosleđeni najpre u Agenciju za nauku i obrazovanje. Nakon odobrenja, dodala je, oni će biti postavljeni na posebno kreiranu platformu za nacionalne manjine na internet stranicama Ministarstva obrazovanja Hrvatske i na Jutjub kanal. “Verujem da će ovi materijali vremenom biti korišćeni i u druge svrhe, na primer u nastavi po modelu C, ali i u letnjim školama koje Srbi u Hrvatskoj imaju”, rekla je Jeckov, preneo je zagrebački portal Novosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana