Hrvatska: Ombudsmanka protiv referenduma o ćirilici

Tanjug
Hrvatska: Ombudsmanka protiv referenduma o ćirilici

Zagreb - Zaštitnica ljudskih prava u Hrvatskoj Lora Vidović protivi se održavanju referenduma o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Ona smatra da bi eventualna izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina značila nedopustivo smanjenje njihovih prava.

Vukovarski veterani sakupili su krajem prošle godine potpise kojim traže organizovanje referenduma o zvaničnoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice u tom gradu.

Oni se protive da se srpski i ćirilica proglase zvaničnim jezikom i pismom i zahtjevaju promenu Ustavnog zakona tako što bi se cenzus za primjenu zakona podigao sa sadašnje jedne trećine na obaveznih najmanje 50 odsto pripadnika manjinskog naroda na području jedne teritorije i grada da bi stekli to pravo.

Ona je na to upozorila i predsjednika Sabora Josipa Leku. U pismu Saboru Vidovićeva je pozvala parlament da Ustavnom sudu podnese zahtjev da se izjasni da li je sadržaj referendumskog pitanja u skladu sa Ustavom.

Vidovićeva je navela da kao neko ko je zadužen za promociju i zaštitu ljudskih prava i sloboda, jasno i nedvomisleno ima stav da je zbog ličnog značaja manjinskih prava u modernoj Hrvatskoj važno da ne dođe do predložene promjene Ustavnog zakona o pravima nacioanlnih manjina, prenijela je Hina.

"Isto tako, naglašavamo da postupak odlučivanja o ovom pitanju mora biti sproveden u skladu s postojećim propisima, poštujući načelo vladavine prava, koje je jedna od najviših vrijednosti ustavnog poretka i zahtjeva da se društveni život zasniva na unapred propisanim pravnim pravilima koja su opšta, predvidljiva i izvjesna", navela je.

Lora Vidović je ukazala na to da je važno odgovoriti na legitimna očekivanja građana koji se zalažu za održavanje referenduma, koji su dali potpise za referendumsku inicijativu i čije ustavno pravo na neposredno odlučivanje zbog trenutno postojeće pravne nesigurnosti ne sme biti dovedeno u pitanje.

U pismu Saboru je navedeno i da u praksi Ustavnog suda, na podnošenje zahtjeva za utvrđivanje je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom ovlašćen jedino Hrvatski sabor, a ne i drugi ovlašćeni. Stoga je, dodaje se veoma važno da Hrvatski sabor iskoristi to svoje ovlašćenje, navela je Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana