Hrvatska: Od sutra nove mjere u trgovinama

Srna
Hrvatska: Od sutra nove mjere u trgovinama

ZAGREB - U Hrvatskoj će sutra radi sprečavanja širenja virusa korona biti uvedene strože mjere u trgovinama u kojima će u istom trenutku moći biti znatno manje kupaca nego danas.

Od sutra broj posjetilaca u trgovinama zavisi od njihove kvadrature, pa će u trgovinama do 10 metara kvadratnih moći biti samo jedan kupac, dok će trgovački centri morati za svakog kupca da obezbijede 16 metara kvadratnih tokom pretprazničnih dana.

“Dužni su i da tokom većeg broja dolazaka kupaca preduzmu sve dodatne mjere kako ne bi bio prekoračen dopušteni broj posjetilaca. U tome će im, osim radnika obezbjeđenja, pomoći i brojači na ulazima koji u realnom vremenu prate broj posjetilaca”, javio je HTV.

Poštovanje mjera pojačano će kontrolisati civilna zaštita.

U Sindikatu trgovine Hrvatske smatraju da radnici u trgovini ne bi trebali, uz svoj posao, da paze i na sprovođenje mjera.

“Smatramo da radnici ne bi trebali biti ti koji će morati da prave red u trgovini, da budu oni ti koji će sprovoditi mjere nego da to poslodavac organizuje dodatnim ili zapošljavanjem ili dodatnim angažmanom službi obezbjeđenja ili drugih radnika koji će upozoravati ljude i brojati”, rekla je predsjednik tog sindikata Zlatica Štulić.

Prema ranije danas objavljenim podacima, u Hrvatskoj su u protekla 24 časa preminule 64 osobe od posljedica zaraze virusom korona, dok je zabilježeno još 4.396 zaraženih među 11.687 testiranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana