Hrvatska: Nivo Save opada, prijeti opasnost od zaraza

Agencije
Hrvatska: Nivo Save opada, prijeti opasnost od zaraza

Zagreb - Nivo Save na poplavljenim područjima na istoku Hrvatske polako opada, ali je i dalje teško u županjskoj Posavini gdje se radi na odbrani ugroženih mjesta i nasipa.

Usljed visokih temperatura i izlivanja septičkih jama prijeti opasnost od zaraza, pa je ograničen ulazak na poplavljena područja.

Na područja se ulazi u posebnoj odjeći, a kod izlaza se i ljudi i vozila dezinfikuju, prenose lokalni mediji i navode da je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske  pozvalo veterinare i studente te struke da se prijave za pomoć poplavljenim područjima.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je potvrdio da nije proglašen karantin u poplavljenim područjima Slavonije, ističući da je stanje na tom području ozbiljno, ali pod kontrolom.

Prema njegovim riječima, stanje na poplavljenim područjima Slavonije takvo je da je po prvi put u istoriji hrvatske države on kao ministar zdravlja donio mjeru zaštite od epidemije, što se nije dogodilo nikada ranije, čak ni u ratu.

"Što se tiče zdravstvene situacije rade se uviđaji i za sada nema znakova grupisanja bolesti. Dakle, prema najnovijim podacima nema naznaka potencijalne epidemije, ali se sprovode mjere - dezinfekcija i deratizacija", istakao je Ostojić.

Ministar zdravlja je najavio da će ga početkom sedmice u Zagrebu posjetiti kolega iz Federacije BiH radi "jedne usuglašene koordinisane akcije o mogućnostima, između ostalog, i dezinfekcije".

Kada je riječ o propustima tokom vremenskih nepogoda, hrvatska policija istražuje zašto je pukao nasip kod Rajevog Sela, koji je obnovljen prije samo 4 godine.

Zbog pucanja tog nasipa poplavljeno je više sela, a evakuisano više od 11.000 mještana. U poplavama su poginule dvije osobe.

"Hrvatske vode" su saopštile da je policija zaplijenila svu dokumentaciju vezanu za ojačavanje nasipa kod Rajevog Sela.

Nakon što je nasip pukao, u javnosti se pojavilo više teorija o razlozima zašto se to desilo. Premijer Zoran Milanović je u nekoliko navrata rekao da do pucanja nije trebalo da dođe i zatražio istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana