Hrvatska ne obezbjeđuje nebo Crne Gore

Tanjug
Hrvatska ne obezbjeđuje nebo Crne Gore

Podgorica -- Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić izjavio da ta država nije postigla nikakav dogovor s Hrvatskom o zaštiti crnogorskog vazdušnog prostora.

On je, kako prenose današnji podgorički mediji, rekao da će Crna Gora konačnu zaštitu svog neba rešavati u saradnji sa NATO, odnosno kada bude članica tog kolektivnog sistema bezbjednosti.

Vlada Crne Gore je početkom septembra dala saglasnost da Ministarstvo odbrane potpiše sporazum sa Hrvatskom, BiH i Makedonijom o izradi Studije o zaštiti vazdušnog prostora, koja će se, prije svega, odnositi na razvoj radarskih i protiv-vazdušnih sistema.

““Ta informacija je zloupotrebljena u raznim medijima i data je dezinformacija da je postignut dogovor da će naše nebo obezbjeđivati hrvatska avijacija. Studiju radi nadležna NATO agencija, a da bi se izradila morali smo da imamo jednu naciju koja je iz sastava NATO, koja će predstavljati naše interese pred tim savezom. Prvobitno je bilo predviđeno da to bude Albanija, ali je ona odustala, pa se javila Hrvatrska”“, kazao je Samardžić.

On je dodao da se studija uopšte ne bavi time ko će i da li će neko obezbjeđivati crnogorsko nebo. “Nadam se ćemo kasnije, kada budemo članica NATO, to rješiti na sličan način kao što je uradila Albanija ili Slovenija”, naveo je načelnik Generalštaba VCG.

Samarddžić je podsjetio da slovenačko nebo obezbjeđuju italijanski avioni, a albansko naizmjenično italijanski i grčki.

““Još jedna dezinformacija se često ponavlja - da Slovenija plaća silne milione za obezbjeđenje svog neba Italiji. Mi smo razgovarali sa kolegama iz Slovenije i oni su nam kazali da Italija to radi besplatno. Kako će se obavljati obezbjeđenje našeg vazdušnog prostora, to je, prije svega, stvar političkog dogovora”“, kazao je Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana