Hrvatska kontrola leta saopštila da letjelica nije imala odašiljač, ukrajinski zvaničnik tvrdi da nije njihova

Agencije
Foto: Anadolija

ZAGREB - Hrvatska kontrola letenja (HKZP) saopštila je danas da bespilotna letelica, koja je sinoć ušla u hrvatski vazdušni prostor i pala na području Zagreba, nije imala odašiljač, zbog čega je HKZP nije otkrio sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor letjelica.

HKZP je pojasnio da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontrolisanog vazdušnog prostora, propisana obaveza korišćenja sistema za aktivnu detekciju (odašiljača) za sve letjelice koje ulaze u hrvatski vazdušni prostor, kao i da avioni bez odašiljača nisu vidljivi za sistem kontrole vazdušnog saobraćaja, prenijela je Hina.

U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso otkriveni radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice.

Hrvatska vlada je saopštila ranije danas da je na području Jaruna u Zagrebu pala bespilotna letelica vojnog tipa koja je u hrvatski vazdušni prostor ušla iz vazdušnog prostora Mađarske, a premijer Andrej Plenković je saopštio da je reč o letjelici ruske proizvodnje.

Savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Markijan Lubkjivski izjavio je za „Jutarnji.hr“ i HRT da letjelica nije ukrajinska.

 -Letjelica koja se srušila na Zagreb nije ukrajinska, ukrajinske letjelice imaju druge oznake - rekao je on i dodao da se očekuje službeno saopštenje ukrajinskog ministarstva inostranih poslova u suradnji s glavnom komandom ukrajinske vojske.

Ukrajinska ambasada u Zagrebu nije htjela da komentariše sinoćnji pad bespilotne letjelice u Zagrebu.

Sjevernoatlantski savez šturo se oglasio ovom slučaju.

-NATO integrisana vazdušna i raketna odbrana pratila je putanju objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti su najavile da istražuju incident - stoji u reakciji NATO-a koji je objavio dopisnik Večernjeg lista iz Brisela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana