Hrvatska je postala jedna od najskupljih destinacija

Indeks.hr
Hrvatska je postala jedna od najskupljih destinacija

Uprkos mračnim prognozama o "propasti sezone" i "krahu turizma", rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Predsezona i dosadašnja sezona pokazuju dobre rezultate, iako to ne sprječava neke da i ove godine predviđaju slom turizma u Hrvatskoj.

Taj višegodišnji rast turizma je pratio još veći rast cijena - zapanjujuće veliki. Apartmani, hoteli, restorani i kafići su zabilježili rekordno visok rast cijena u samo tri godine, ukupno između 45 i 80 posto. To je daleko najveći rast u turističkim državama EU i šire, pa je Hrvatska postala jedna od najskupljih država za ljetni odmor.

Rast cijena je astronomski, toliki da zadnjih godina najsnažnije gura inflaciju u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), rast cijena od 2015. do juna ove godine u segmentu restorani i hoteli iznosio je ogromnih 70 posto, daleko više od opšteg rasta cijena, koji je iznosio 29,2 posto.

Srećom, restorani i hoteli čine manji dio potrošnje domaćinstava (u odnosu na hranu, stanovanje itd.), pa je utjecaj na opštu stopu inflacije mali, ali turisti su osjetili značajan rast troškova ljetovanja. Koliko je Hrvatska postala skupa, jasno je iz usporedbe s drugim državama u kojima je ljetni turizam važna djelatnost.

Cijene u Hrvatskoj divljaju

Rast cijena u hotelima i restoranima od juna 2021. do juna 2024. iznosio je 51,7 posto u Hrvatskoj, daleko više nego u konkurentskim turističkim državama. Drugo najveće poskupljenje imao je Portugal, s rastom cijena hotela i restorana od 36,8 posto, a treća je Crna Gora s rastom od 33,9 posto.

Francuska, Španija, Italija i Grčka su imale takođe snažan rast cijena, ali ni blizu kao Hrvatska. Implikacije toga su dalekosežne jer je Hrvatska jako brzo postala jedna od najskupljih ljetnih turističkih destinacija u Evropi, što bi trebalo pratiti i rast kvaliteta.

Rekorder po rastu cijena restorana i kafića

Turizam objedinjuje razne usluge i poslovne aktivnosti, pa su i cijene rasle različitim intenzitetom. Restorani i kafići su u junu ove godine bili 45,7 posto skuplji nego u junu 2021. To je rekordan rast, za 30-ak postotnih bodova veći od država kao što su Francuska, Italija, Grčka i Španija, piše Indeks.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana