Hrvatska izručuje i Mustača

Jutarnjih.hr

Varaždin - Županijski sud u Varaždinu odlučio je danas da Njemačkoj izruči bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Zdravka Mustača na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Njemačka traži Mustača zbog sumnje da je bio umješan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

Mustačev advokat Lidija Horvat potvrdila je novinarima da je sud donio prvostepenu pozitivnu odluku i najavila žalbu. Ona je rekla da je Zdravko Mustač dobro podnio odluku suda, ali on nije htio da razgovara s novinarima.

Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su u istom slučaju odobrili izručenje bivšeg obavještajca Josipa Perkovića, sud u Velikoj Gorici u januaru je zbog zastarjelosti odbio da izruči Mustača.

Na tu se odluku, međutim, žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, što je Vrhovni sud uvažio i ukinuo rješenje velikogoričkog suda.

Zbog nedostatka sudija, sud u Velikoj Gorici tražio je da se predmet dodjeli nekom drugom sudu, pa se tako našao pred sudijama u Varaždinu.

Perković i Mustač od početka tvrde da su žrtve lažnog svjedočenja bivšeg operativca Vinka Sindičića koji je u nedavnom pismu Perkovićevoj odbrani naveo da je kao krunski svjedok njemačkog pravosuđa lažno svjedočio u slučaju Đureković. U tom slučaju, u Njemačkoj je na doživotni zatvor osuđen Krunoslav Prates.

Bivši čelnici jugosovenske tajne službe uhapšeni su 1. januara pošto je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje. Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu prošle godine ograničila primjenu evropskog naloga na krivična djela počinjena poslije avgusta 2002, što je dovelo do sukoba s EK i prijetnji sankcijama Hrvatskoj. Tim izmjenama, Hrvatska je, među ostalim, onemogućila izručenje Perkovića i Mustača.

Potom je pronađen kompromis prema kojem se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primjenjuje bez spornog vremenskog ograničenja.

Josip Perković izručen je Njemačkoj krajem januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana