Hrvatska izručuje i Mustača?

Tanjug
Hrvatska izručuje i Mustača?

Zagreb - Zdravko Mustač, koji je bio nadređen bivšem funkcioneru jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću, mogao bi biti izručen Njemačkoj.

Ukoliko Vrhovni sud Hrvatske prihvati da je porodica ubijenog Stjepana Đurekovića 1983. godine kod Minhena stranka u sporu, automatski će biti aktivirana i njihova žalba na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici, koji je odlučio da Zdravko Mustač ne bude izručen Njemačkoj.

Njemačka Mustača, koji je bio nadređeni bivšem funkcioneru jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću, koji je u petak izručen njemačkom pravosudju, potražuje zbog istog krivičnog djela - umješanost u ubistvo Đurekovića.

Žalba udovice Gizele Đureković na presudu novogoričkog Županijskog suda je, kako piše splitska "Slobodna Dalmacija", završila na Vrhovnom sudu.

"U ponedjeljak je vrhovna sudska institucija u zemlji primila žalbu Đurekovićeve udovice, kojom ona traži da joj se prizna pozicija strane u postupku u predmetu izručenja Zdravka Mustača Njemačkoj", potvrdio je listu portparol Vrhovnog suda Dražen Tripalo.

Đurekovićevoj udovici je to pravo priznao Županijski sud u Zagrebu prilikom odlučivanja o sudbini Josipa Perkovića.

U slučaju da Gizela Đureković postane strana u postupku, automatski će se aktivirati i njezina žalba na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici o neizručenju Mustača, a Vrhovnom sudu će se otvoriti mogućnost da ujednači domaću pravosudnu praksu i Perkovićevog nadređenog, inače prvoosumnjičenog u slučaju Đurekovićeve likvidacije, također izruči na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Vrhovni sud, kako se navodi, nema decidiran rok u kojem treba odlučiti o žalbi kojom Đurekovićeva udovica traži da joj se prizna status strane u postupku, no nije isključeno da odluku o tome bude donijeta ove, ili najkasnije naredne sedmice.

"Ako Vrhovni sud uvaži našu žalbu i Gizeli Đureković dodjeli poziciju strane u postupku, onda će u roku od tri dana Vrhovni sud odlučiti i o žalbi za neizručenje Mustača", izjavio je advokat porodice Siniša Pavlović.

Do tada odluka Županijskog suda u Novoj Gorici o neizručenju Mustača zbog zastareljosti predmeta neće biti pravosnažna.

Ako Đurekovićevoj udovici Vrhovni sud prizna status strane u postupku, Mustač bi ipak mogao završiti u Njemačkoj, piše list i dodaje da nezvanične informacije govore da tu opciju nisu sasvim isključili ni njegovi advokati.

Vrhovni sud u tom će slučaju imati dvije mogućnosti. Prema prvoj, moći će da preinači rješenje Županijskog suda iz Velike Gorice i odluči da se Mustača ipak preda Njemačkoj. Samom Mustaču u tom slučaju ne ostaje previše manevarskog prostora. Posljednja nada prije izručenja može mu biti jedino ustavna tužba, no šanse da ona uspije nakon što je Ustavni sud jednoglasno odbio onu Perkovićevu prilično su male.

Prema drugoj, Vrhovni sud čitav postupak može vratiti na početak, ako zaključi da u samome postupku nisu tačno utvrđene činejnice. Čitav spis vratiće se na Županijski sud, koji će o izručenju Mustaču odlučivati od početka.

Ipak, izvjesno je da se taj ponovljeni proces neće odvijati na sudu u Velikoj Gorici. Advokat Gizele Đureković sprema se da zatraži izuzeće Županijskog suda u Gorici i premještaj predmeta na neki drugi sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana