Hrvatska: Izlila se Kupa, zbog Drave počela evakuacija

Agencije
Hrvatska: Izlila se Kupa, zbog Drave počela evakuacija

Zagreb - Rijeka Kupa izlila se na nekoliko mjesta u Gorskom Kotaru i poplavila saobraćajnice, kuće i vrtove, dok je u mjestu Lovrečan otok u Varaždinskoj županiji počela evakuacija stanovništva zbog opasnosti od izlivanja rijeke Drave, prenose agencije.

Iz preventivnih razloga evakuisano je dva od pet domaćinstava koliko ih živi u tom mjestu, jer se vodeni talas očekuje u večernjim časovima, saopšteno je iz Centra za odbranu od poplava u Varaždinskoj županiji.

Na rijeci Kupi u Gorskom Kotaru od izvora do Lukovdola proglašene su vanredne mjere zaštite od poplave, dok se tokom noći očekuje i vodeni talas iz Slovenije na rijekama Dravi i Savi.

Iz preduzeća “Hrvatske vode” ističu da će na području Hrvatske na snazi biti mjere odbrane od poplave, ali da ne očekuju izlivanje rijeka.

“Hrvatske vode” proglasiće tokom večeri mjere redovne obrane od poplava za dionice rijeke Save od Jesenica u Sloveniji do Zagreba, najavio je zamjenik rukovodioca Odbrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović.

On kaže da je formiranje ovog vodenog talasa posljedica jučerašnjih i današnjih padavina u Sloveniji, koje su izazvale nagli rast vodostaja Save, prenose hrvatski mediji.

Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se, kako kažu nadležni, ne očekuju veći problemi.

Nivo Duvana za sada iznosi oko dva metra, a pripremne mjere odbrane od poplave proglašavaju se kada vodostaj bude tri metra.

Pripremne mjere odbrane od poplave na rijeci Dravi kod Osijeka mogu biti proglašene krajem radne sedmice, kada bi vodostaj mogao biti 240 centimetara.

Zbog pražnjenja prepunih akumulacija iz austrijskih hidrocentrala na rijeci Dravi u Sloveniji proglašen je takozvani crveni alarm zbog opasnosti od poplava.

Ekstremni vodeni talas će područje Maribora dostići popodne, a u srednjem i donjem toku rijeke Drave postoji opasnost od poplava većeg obima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana