Hrvatska: Izlijevanje rijeke Drave duž cijelog toka, stanje ozbiljno

Tanjug
Foto: 24sata.hr

ZAGREB - Rijeka Drava izlijeva se duž cijelog svog toka i stanje je ozbiljno, izjavio je danas zamjenik župana Virovitičko-podravske županije i načelnik štaba civline zaštite Mario Klement.

"Imamo rekordno visoke vodostaje, ali voda ne prijeti stambenim objektima. Nasipi izdržavaju. Kroz koji sat vrh vodenog talasa proći će kroz mjernu stanicu Vrbovka i očekuje se vodostaj 700 centimetara, a najveći ikada izmjeren do danas bio je 688", kazao je Klement, prenosi portal Indedž.

Prema njegovim riječima, dežura se 24 sata, angažovane su ekipe preduzeća Hrvatske vode, mještani i volonteri.

On je potvrdio da se Drava na više mjesta izlijeva u Križnici, Novom Gradcu i Kapincima, ali da se radi o poljoprivrednim površinama i vikendicama.

Kaže da je naselje Križnica trenutno odsečeno jer skela ne funkcioniše, a viseći pješački most nije u upotrebi iz bezbjednosnih razloga.

Na mjernoj stanici Terezino Polje vodostaj je jutros u sedam sati iznosio je 314, dok je na stanici Vrbovka još jutros bio 669 centimetara.

"Voda se izlijeva čitav kilometar i stigla do dva u naselja. Stanovnike snabdijevamo u saradnji sa štabom civilne zaštite opštine Pitomača", rekao je Klement.

Naveo je da je situacija pod kontrolom na još dvije kritične tačke u Virovitičko-podravskoj županiji - kod Novog Gradca u opštni Gradina i u Kapinci u opštni Sopju.

Iz štaba civilne zaštite upućen je apel građanima da ne prilaze nasipima postavljenim za odbranu od poplava, da ne parkiraju svoja vozila pored njih i da se ne penju na nasipe i mostove da fotografišu poplave.

"Pazite na svoju bezbjednost, nijedna fotografija nije vrijedna toga da stradate ili napravite oštećenje na nasipu koje će prouzrokovati izlijevanje rijeke na okolno područje", poručili su iz štaba civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana