Hrvatska: Izbjeglice maricama voze na registraciju

Agencije
Hrvatska: Izbjeglice maricama voze na registraciju

Hrvatska policija od jutros u maricama dovodi izbjeglice koje je zatekla u ilegalnom prelasku granice, kao i one koji su već prešli, na registraciju u Tovarnik.

Policija je zvanično potvrdila da je dosad dvadesetak izbjeglica ušlo u Hrvatsku mimo graničnih prelaza i da je u toku njihova registracija.

Hrvatska radiotelevizija j(HRT) javila je da je autobus sa oko 60 izbjeglica, uglavnom žena, djece i mlađih muškaraca, koji su iscrpljeni od puta, stigla jutros oko šest iz Preševa u Šid, odakle su se pješice uputili ka Tovarniku.

Prema navodima izvještača HRT, oni su prije graničnog prelaza skrenuli na sporedni put kroz polja kukuruza kako bi zaobišli granicu, odnosno registraciju, jer im krajnji cilj nije Hrvatska, već druge države zapadne Evrope.

Kroz polja kreću u grupama, ali tamo se uputila i policija koja ih u maricama dovodi iz polja u Tovarnik na registraciju.

Mediji napominju da je riječ o izbjeglicama iz jednog od desetak autobusa koji su sinoć s juga Srbije krenuli prema Hrvatskoj pošto je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom. Navodno ih prema Hrvatskoj usmjerava i srpska policija. Na hrvatskoj granici, kao i u Tovariku, nalazi se više timova Crvenog krsta.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je ranije da će se u Tovarniku, prema međunarodnim konvencijama, izbjeglice registrovati da bi se utvrdilo imaju li pravo na pomoć ili ne.

Po izbijanju izbjegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice.

Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbjeglica.

Milanović: Pomoći ćemo izbjeglicama na putu ka zapadnoj Evropi

Izbjeglicama koje budu ušle u Hrvatsku biće dozvoljeno da prođu i nastave svoj put ka zapadnoj Evropi, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović dodajući da je tokom noći iz Srbije na teritoriju te zemlje ušlo oko 150 izbjeglica.

"Hrvatska je u potpunosti spremna da prihvati ili uputi te ljude gdje oni žele da idu, što je očigledno Njemačka ili neke skandinavske zemlje", rekao je Milanović u obraćanju parlamentu, prenio je Rojters.

Milanović je rekao i da će izbjeglice moći da prođu kroz Hrvtsku, te da će im Hrvatska u tome pomoći.

"Spremni smo za takvu mogućnost", dodao je on.

Milanović je u Saboru rekao i da će biti sazvana sjednica Saveta za nacionalnu bezbjednost zbog izbjegličkog talasa, poručivši predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da je za taj problem ionako odgovorna isključivo vlada.

On je Grabar Kitarović podsjetio da ona nije članica tog tijela, te da svi koji to jesu su u dnevnoj koordinaciji upoznati sa svim problemima.

"Nećemo zaboraviti da smo većinom svi hrišćani, nećemo zaboraviti šta je Papa rekao, da bi svaka župa trebalo da primi jednu porodicu, mnogi u Evropi koji se busaju u prsa da su hrišćani se ponašaju potpuno suprotno", rekao je Milanović, prenio je hrvatski portal Indeks.

Za izbjeglice Hrvatska nije prijateljska zemlja

U očima izbjeglica s Bliskog istoka, kojima je juče onemogućen ulazak u Mađarsku, Hrvatska nije prijateljska zemlja, piše "Jutarnji list".

Kako hrvatski list navodi, izbjeglice su juče radije čekale pred žičanom ogradom na srpsko-mađarskoj granici i čekali da im se smiluju Mađari, iako ih smatraju okrutnima, nego da iz Srbije krenu prema Hrvatskoj.

Kada su Mađarske vlasti najavile potpuno zatvaranje granice sa Srbijom, više od hiljadu izbjeglica počelo je da se raspituje o koridoru kroz Hrvatsku.

"Preplašeni su. Pitali su da li je istina da je Hrvatska 100 odsto hrišćanska zemlja, kao i da li su hrvatski policajci zaista okrutni kao bugarski, koji su njima sinonim za brutalnost", rekla je aktivistkinja Nataša Pušić.

Roberu Hadadu iz Latakije razmišljao je o tome da preko Hrvatske dođe do Njemačke, gdje želi da nastavi studiranje, ali je čuo da su Srbija i Hrvatska bila u ratu i da, uz granice dvije zemlje razdvajaju i minska polja, kao i Dunav koji nije lako preplivati.

"Kakve su šanse da u Hrvatsku uđemo preko Bosne?", pitao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana