Hrvatska ima rok do 23. avgusta da uhapsi Perkovića

HRT
Hrvatska ima rok do 23. avgusta da uhapsi Perkovića

Zagreb - Jedan njemački zastupnik poslao je pismo komesaru za pravosuđe Evropske komisije Vivijan Reding u kojem traži da Hrvatska postupi u skladu s evropskim nalogom za hapšenje Josipa Perkovića, nakon čega je Reding dopis upozorenja poslala i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću, potvrđeno je za HRT.

Vesna Pusić već je ranije rekla da će problem riješiti do jeseni, ali čini se da je taj rok mnogo kraći - ako Hrvatska ne odgovori do 23. avgusta tada će Evropska komisija odlučiti o daljnjim koracima!

- Mogu da potvrdim da je Redingova primila dopis od člana njemačkog Bundestaga u kojem podržava dosadašnje mjere kako bi se obezbijedilo da Hrvatska postupa u skladu s evropskim nalogom za hapšenje. Nekoliko je puta napomenuo da nalog mora biti sproveden u potpunosti. Hrvatska se na to obvezala prije pristupanja Uniji - poručila je portparol Evropske komisije Mina Andrejeva, prenosi HRT.

Redingova je u dopisu Miljeniću zahtijevala takođe da se jasno odredi rok do kojeg će te promjene biti uvedene, navela je ona.

- Rok do kojeg se očekuje odgovor je 23. avgust. Sada sve ovisi o tome kako će Hrvatska reagovati. Nakon što dođe odgovor, odlučiće se o daljnjim koracima - izjavila je Andrejeva.

Neposredno uoči priključenja EU Hrvatska je usvojila izmjenu zakona o evropskom nalogu za hapšenje u dijelu kojim se taj nalog ograničava na krivična djela počinjena poslije 7. avgusta 2002. godine.

Tom promjenom Hratska je zaštitila od izručenja bivšeg visokog funkconera jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića koga Njemačka potražuje zbog umiješanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je osumnjičen i da je učestvovao u organizovanju još nekih hrvatskih emigranata, a njegov sin Saša zaposlen je u kabinetu predsjednika Ive Josipovića kao savjetnik za bezbjednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana