Hrvatska: Haker opljačkao 60 miliona dolara

Tanjug, jutarnji.hr
Hrvatska: Haker opljačkao 60 miliona dolara

Zagreb - Iz Hrvatske je u SAD izručen Ukrajinac Sergej Litvinjenko, osumnjičen da je kompjuterskim prevarama oštetio 800.000 ljudi i opljačkao 60 miliona dolara.

Ukrajinski državljanin Litvinjenko je uhapšen još 25. avgusta 2012. u Splitu, koga američko pravosuđe traži zbog raznih oblika međunarodnih internet prevara i kompjuterskog kriminala.

Hapšenje, a potom i izručenje Litvinjenka 10. januara nadležnim službama SAD, rezultat je dobre saradnje hrvatskih i američkih pravosudnih i policijskih institucija koje su, kako je naglašeno na konferenciji za novinare u Direktoratu policije, "odlično sarađivale na ovom slučaju".

Načelnik Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala Mario Bertina naglasio je da policija nije željela previše da izlazi u javnost s pojedinostima ovog slučaja kako bi se "sve obavilo kako treba".

Prema njegovim riječima, izručenje je potrajalo, jer je Litvinjenko koristio sve pravne lijekove da bi sprečio odlazak u SAD, prenosi agencija Hina.

Orlando Velaskes iz američke ambasade u Hrvatskoj objasnio je da se ukrajinski državljanin nalazio na međunarodnoj poternici zbog sumnje da je učestvovao u velikim međunarodnim računarskim prevarama, ali je zbog posebnosti slučaja odbio da iznosi pojedinosti.

I predstavnik tajne službe SAD, Markus Snajp, pohvalio je saradnju američkih i hrvatskih bezbjednosnih službi, kao i saradnju s državnim tužilaštvom na ovom predmetu, rekavši da bez te saradnje hapšenje i potom izručenje Litvinjenka, 10. januara, ne bi bilo moguće.

Izručenje je, kako su naveli nadležni, potrajalo jer je Litvinjenko koristio sve pravne ljekove kako bi sprečio odlazak u SAD, prenosi "Jutarnji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana