Hrvatska: Evakuisano 2.000 ljudi

SRNA
Hrvatska: Evakuisano 2.000 ljudi

Vukovar - Stanje na ugroženim područjima u županjskoj Posavini u Hrvatskoj i dalje je teško, nakon što je probijen nasip na Savi kod Račinovaca i Gunje, a iz poplavljenih sela do sada je evakuisano 2.000 ljudi, podaci su Štaba vukovarsko-sremske županije za zaštitu i spašavanje.

Spasilačke ekipe, koje su na ugroženo područje stigle iz svih krajeva Hrvatske, evakuisale su stanovništvo Račinovaca i Gunje, te posjetili žitelje Rajevog Sela, koji su uprkos brojnim upozorenjima i bujicama, odbijali da napuste kuće.

Na području poplavljene Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela još se nalazi stotinjak mještana koji čekaju evakuaciju, javili su hrvatski mediji.

"Do sada je iz ugroženih područja županjske Posavine evakuisano više od 2.000 žena, djece i starijih", rekao je večeras načelnik Štaba vukovarsko-sremske županije za zaštitu i spašavanju Zdravko Kelić.

Kelić je rekao da se voda prelila kod Račinovaca, i to na nasipu koji je obnovljan prije nekoliko godina.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, tokom posjete ugroženih područja županjske Posavine, rekao je da je šteta na terenu velika, te zahvalio svima koji učestvuju u odbrani od poplava.

On je pozvao građane da poštuju uputstva o evakuaciji, jer o tome zavise ljudski životi.

"Kad sve bude završeno, treba pomoći ljudima, a treba sve preduzeti da se ovakve situacije više ne bi ponovile", rekao je Josipović, koji je stanje u vezi sa poplavama ocijenio kao "katastrofu".

U odbranu od visokog vodostaja Save u županjskoj Posavini angažovano je 600 pripadnika Hrvatske vojske, 200 policajaca, 80-ak pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, brojni vatrogasci, te nekoliko hiljada civila, od kojih je dio pristigao iz drugih krajeva Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana