Hrvatska dobila treću džamiju

Tanjug
Hrvatska dobila treću džamiju

Rijeka - U Rijeci je danas svečano otvoren Islamski centar u okviru kojeg je sagrađena treća po redu džamija u Hrvatskoj.

Svečanom otvaranju prisustvovao je državni vrh Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica iz BiH i zemalja regiona, ali i veliki broj građana iz regiona i drugih zemalja.

Reis-ul-ulem Islamske zajednice u BiH, Husein Kavazović je naglasio da je riječ o “velikom danu za muslimane Hrvatske i sve muslimane”, te da je hrvatska država na ovaj način poslala poruku Evropi, ali i cijelom muslimanskom svijetu, da je zrelo društvo, a Rijeka da je “kosmopolitski grad”, grad koji je bio i ostao “otvorenih kapija svima koji dolaze s dobrom najerom i imaju što ponuditi”.

Centar je otvorio ministar vakufa (zadužbina) Katara Gajs B. Mubarek el-Kuvari izrazivši posebno zadovoljstvo citatom riječkog imama koji je rekao da otvarnje riječke džamije najveći događaj u Hrvatskoj u 2013. godini, prenose hrvatski mediji.

Riječki Islamski centar s džamijom sagrađen je u protekle tri godine prema idejnom rješenju akademskog vajara Dušana Džamonje i projektu arhitekata Branka Vučinovića i Darka Vlahovića.

Nalazi se na atraktivnoj lokaciji uz gradsku zaobilaznicu na Zametu odakle se pruža lijep pogled na Kvarner i Učku.

Inače, Centar je smješten na parceli veličine 10.816 kvadratnih metara, njegova površina je 5.291 kvadratnih metara od kojih je 3.612 zatvorenog prostora i 1.679 otvorenog i natkrivenog prostora.

Džamija ima minaret visok 23 mietara i može da primi između 1200 i 1400 vjernika.

Gradnja centra trajala je tri godine i koštala je oko 10 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana