Hrvatska čeka još 7 ratifikacija

Tanjug
Hrvatska čeka još 7 ratifikacija

Brisel - U preostalih šest mjeseci do predviđenog ulaska Hrvatske u EU još sedam zemalja članica treba da ratifikuje pristupni ugovor Zagreba sa Briselom.

Samo iz Slovenije se najavljuju mogući problemi

U proteklih godinu dana pristupni ugovor je ratifikovan u 20 zemalja članica i preostalo je još sedam - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija, Holandija, Danska i Slovenija.

Kako je javila hrvatska agencija Hina, u nekim od tih zemalja postupak ratifikacije je pri kraju - Velikoj Britaniji, Francuskoj i Belgiji - a preostale će čekati završni izvještaj o monitoringu za tri najvažnija poglavlja koji će Evropska komisija objaviti sredinom ili u drugoj polovini marta 2013.

Da bi pristupni ugovor stupio na snagu moraju ga ratifikovati sve države članice Evropske unije. Ni u jednoj se ne očekuju problemi oko ratifikacije osim u Sloveniji, koja to povezuje sa rješavanjem pitanja Ljubljanske banke.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec nedavno je izjavio da Slovenija neće ratifikovati pristupni ugovor Hrvatske sa Evropskom unijom ako Hrvatska ne povuče punomoć dvijema hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke.

Slovenačka strana navodi da pitanje obeštećenja štediša Ljubljanske banke treba riješavati u okviru sukcijesije i da Hrvatska tim tužbama ne poštuje sporazum o sukcesiji koji je potpisala. Brisel, međutim, nema razumjevanja za slovenački stav, ističući da je to bilateralno pitanje koje ne smije imati veze sa pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji.

Visoki izvor u EU, kako navodi Hina, kaže da ne "želi ni da razmišlja" o mogućnosti da ugovor ne bude ratifikovan na vrijeme, navodeći da će, s približavanjem 1. jula, sve više rasti pritisak na obije strane da riješe problem Ljubljanske banke. Taj izvor je istakao i da u pristupnom ugovoru ne postoji pravna mogućnost za odlaganje ulaska Hrvatske.

Za Hrvatsku će od velike važnosti biti posljednji izvještaj o monitoringu za tri najvažnija poglavlja - Pravosuđe i osnovna ljudska prava, Pravda, sloboda i bezbjdnost i Tržišna konkurentnost. Komisija je u posljednjem Sveobuhvatnom izvještaju o monitoringu, objavljenom u oktobru, istakla da Hrvatska dobro napreduje u pripremama za članstvo, ali je i pomenula 10 zadataka koje treba riješiti do ulaska u članstvo kako bi ušla potpuno spremna.

Hrvatska je dužna da do 31. janura podnese izvještaj Evropskoj komisiji o obavljenom poslu u ispunjavanju tih 10 zadataka. U Briselu su već počela pripreme za ulazak Hrvatske. U parku Mini-Europe, u kome su izložene makete znamenitosti iz svih zemalja članica, uskoro će se naći i maketa zagrebačke crkve Svetog Marka, dodaje Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana