Hrvatska će na predsjedničkim izborima imati najmanje sedam kandidata

Srna
Hrvatska će na predsjedničkim izborima imati najmanje sedam kandidata

ZAGREB- Hrvatska će na predsjedničkim izborima u decembru, gotovo je izvjesno, imati najmanje sedam kandidata nakon što je bivši funkcioner Domovinskog pokreta Mario Radić najavio osnivanje nove stranke, koja će takođe imati svog kandidata za šefa države, ali da misli da to, kaže, neće biti on.

Prvi izborni krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, trećeg po redu izbornog ciklusa u ovoj godini, biće održan u decembru, a kandidaturu je prvi objavio aktuelni šef države Zoran Milanović, zatim bivša funkcionerka Mosta, sada nezavisni poslanik u parlamentu Marija Selak Raspudić, kao i Dragan Primorac, koga je podržala njegova bivša stranka - HDZ.

Takođe, kandidaturu je objavila kandidat stranke Možemo Ivana Kekin, a za danas je najavljena kandidatura Aurore Vais, koja je, prilično spektakularno u hrvatskim medijima najavljena kao savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Radić, koji je sa još nekolicinom članova napustio Domovinski pokret pošto nije dobio podršku za čelnika tog pokreta na unutarstranačkim izborima održanim krajem avgusta, najavio je najprije osnivanje stranke, a onda i predsjedničkog kandidata.

Nova stranka koju osnivaju Radić i bivši članovi Domovinskog pokreta promoviše se već u Hrvatskoj, a slogan joj je "Crno na bijelo".

U intervjuu za hrvatski RTL, Radić objašnjava da to znači "otisak u vremenu Hrvata, odnosno način da se pređe s riječi na konkretna djela.

Stranka, dodao je, još nije dobila ime, a na pitanje kome će dati podršku na predstojećim predsjedničkim izborima, Radić kaže da su najbliže stavu da imaju svog kandidata.

"Mislim da mi kao stranka koja je u nastajanju, ali smo već snaga sama po sebi iz priloženog što se vidi. Vjerovatno ćemo imati svog kandidata koji će zastupati naše stavove, braniti ih kao i naše politike", rekao je Radić, ali nije želio da kaže ko bi to mogao biti, osim da imaju četiri kandidata.

Upitan da li je on jedan od njih, odgovorio je da za sada sebe ne vidi u toj ulozi i da misli da neće biti među njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana