Hrvatska: Bojkot srpke robe kao fašizam

Tanjug
Hrvatska: Bojkot srpke robe kao fašizam

Vukovar -- Poziv na bojkot trgovina u vlasništvu vukovarskih Srba predstavlja "revitalizaciju fašizma", ocijenila hrvatska udruženja koja su pozvala Vladu na osudu tog čina.

Predstavnici Udruženja zagrebačkih branitelja Vukovara i Saveza antifašističckih boraca i antifašista Republike Hrvatske na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli su da je Hrvatska ulaskom u EU prihvatila najviše demokratske standarde i obaveze koje se tiču potpunog poštovanja ljudskih i prava nacionalnih manjina.

Predsjednici ove dvije organizacije, Franjo Habulin i Damir Jašarević, kažu da je na djelu pokušaj fašizacije grada Vukovara i Hrvatske u cjelini, koji sprovodi štab, pa ukazuju domaćoj i međunarodnoj javnosti da takvo djelovanje zahtjeva reagovanje državnih tijela kojima je zadatak da vode brigu o svakom građaninu Hrvatske bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Objavljivanje liste privrednih i drugih objekata u Vukovaru čiji su vlasnici osobe druge nacionalnosti ili vjere, s pozivom na njihov bojkot, svakoga ko imalo poznaje istoriju neodoljivo će podsjetiti na uvod u "Kristalnu noć" u kojoj su nacisti 1938. razbijali jevrejske trgovine i stanove u Njemačkoj i započeli Holokaust, upozorili su oni, a prenijela agencija Hina.

Na Fejsbuku je prije nekoliko dana objavljen poziv na bojkot srpskih prodavnica u Vukovaru "dok se iz Vukovara ne makne ćirilica", a pošto se oko toga podigla prašina, Štab za odbranu hrvatskog Vukovara pozvao je policiju "da uđe u trag vlasniku fejsbuk-profila", koji je u međuvremenu ugašen, demantujući da je autor tog poziva na bojkot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana