Hrvatska apeluje na Austriju da se vrati grb na Blajburgu

Tanjug
Hrvatska apeluje na Austriju da se vrati grb na Blajburgu

ZAGREB,BEČ- Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Beču da je Hrvatska apelovala na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje, kako je rekao, ''hrvatskog istorijskog grba na spomen-kamen Počasnog blajburškog voda na Blajburgu''.

Ministar se tokom radne posjete Beču sastao sa svojim austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom s kojim je, kako je prenijela agencija Hina, između ostalog, razgovarao ''o za Hrvatsku osjetljivom pitanju, a to je uklanjanje istorijskog grba s prvim bijelim poljem na Blajburgu''.

"Iako mi znamo da je to pitanje savezne zemlje i lokalnih vlasti, ali sam svejedno ipak apelovao na izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio na način da se pojasni da je to istorijski grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vrijeme Drugog svjetskog rata", rekao je Grlić Radman.

Grb, koji se nalazio na privatnom posjedu austrijskog udruženja Počasni blajburški vod, uklonjen je u maju, a hrvatsko ministarstvo je reagovalo protestnom notom u kojoj je istaklo da je "sam grb vijekovima bio sastavni dio heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim spisima, stoga nema i ne može imati protivustavne konotacije", navodi Hina.

Takođe je navedeno da je "proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašistickim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske", te da takvo tumačenje Hrvatska "najoštrije odbacuje", prenijela je agencija.

Ministri su razgovarali i o mogucnosti organizovanja trilateralne saradnje na nivou ministara spoljnih poslova Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana