Hrvatska 2015. aplicira za šengen

Tanjug
Hrvatska 2015. aplicira za šengen

Zagreb - Premijer Zoran Milanović najavio je da će Hrvatska 1. jula naredne godine i formalno aplicirati za članstvo u šengenskoj zoni.

Hrvatska će time dokazati da je uređena država, a hrvatskim građanima omogućiti da se unutar šengenske zone kreću slobodno i gotovo bez ikakvog nadzora, rekao je on.

Milanović je podsjetio da je prije godinu dana najavio da je jedan o važnijih ciljeva vlade da u najkraćem mogućem roku od pristupanja Evropskoj uniji (rok od dvije godine) Hrvatska bude u stanju formalno da aplicira za članstvo u šengenskoj zoni i direktno se podvrgne evaluaciji, odnosno provjeri EU da li je spremna, ili ne.

Očekuje se da će Unija ocjenu donijeti u okviru pola godine od apliciranja, kao što je to bio slučaj s Mađarskom nakon što je ušla u EU.

"Lično ću nadzirati taj proces, jesam i do sada. Tu ima, doduše jako puno tehničkih stvari, ali radimo dobro i za malo više od godinu dana Hrvatska će aplicirati, dokazati da je sredstva potrošila namjenski u maksimalnom iznosu i biti dio slobodne zone, jedinstva, gdje pripada...", rekao je Milanović na konferenciji za novinare nakon sastanka Odbora za koordinaciju i nadzor šengenskog instrumenta.

Šengenski prostor čini 26 država. To su 22 članice EU (sve osim Bugarske, Hrvatske, Kipra i Rumunije, koje još nisu ispunile uslove, i Irske i Velike Britanije koje to ne žele) i zemlje EFTA-e Island, Lihtenštajn, kao i Norveška i Švajcarska.

Novinare je zanimalo da li će Milanović lično nadgledati i druge procese i projekte koje smatra strateški važnima i da li je to neka vrsta uvoda u kancelarski model vladanja.

Premijer je odklonio takvu mogućnost, uz poruku da Hrvatska nema kancelarski sistem vlasti, ali da je njegov posao i politička dužnost nadziranje procesa prilagođavanja za šengensku zonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana