Hrvati najmanje vjeruju svojim vlastima

Agencije
Hrvati najmanje vjeruju svojim vlastima

Zagreb - Povjerenje u Vladu i Sabor ima samo 13 odsto hrvatskih građana, što je najniži rezultat među svih 28 članica Evropske unije, pokazalo je najnovije istraživanje Evropskog parlamenta koje je sproveo Evrobarometar.

Kako se navodi, šta je uzrok niskog povjerenja Hrvata u državu, ne treba previše objašnjavati, s obzirom na to da stručnjaci godinama upozoravaju da visoka percepcija korupcije ima razoran učinak na povjerenje u institucije.

Hrvati pri tom za korupciju najodgovornijima smatraju političke stranke, a poraznim rezultatima Evrobarometra sasvim sigurno su pridonijeli i novi politički trendovi, poput neprincipijelne parlamentarne većine okupljene oko koalicije HDZ-a i HNS-a, koju na životu održavaju prebjezi iz SDP-a i Bandićevi “žetončići”, pišu hrvatski mediji.

Takve kombinacije podgrijavaju sumnje u političku korupciju, na kojima se javljaju i rastu populistički pokreti koji žive od kritike stranaka “mejnstrima”.

U programima takvih populističkih stranaka i pokreta redovno je i kritika Evropske unije, međutim rezultati Evrobarometra pokazuju da građani o tom pitanju baš i ne dijele njihov stav.

Povjerenje u samu Evropsku uniju ima 46 odsto Hrvata, dakle gotovo tri puta više njih nego što ih iskazuje povjerenje u Vladu Hrvatske i Sabor.

Mediji navode ono što bi još moglo u rezultatima da zabrine Vladu i premijera Andreja Plenkovića jeste odnos građana prema zajedničkoj valuti, budući da se više od polovine anketiranih u Hrvatskoj izjašnjava protiv uvođenja evra.

Za uvođenje evra izjasnilo se 42 odsto građana, dok je njih 54 posto protiv.

Kada je u pitanju Crna Gora, građani, njih 47 odsto, više vjeruje Evropskoj uniji nego crnogorskom parlamentu i crnogorskoj vladi. Prema pisanju podgoričke “Pobjede”, istraživanje je pokazalo i da je 90 odsto Crnogoraca vezano za svoju zemlju, dok 10 odsto njih ne osjeća povezanost.  

Evrobarometar

Najniži nivo povjerenja u Vladu i parlament je u Velikoj Britaniji, slijedi Bugarska, u kojoj parlamentu vjeruje samo 17 odsto građana. Očekivano, najveće je povjerenje u državu u najrazvijenijim članicama poput Danske, Finske, Holandije i Luksemburga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana