Hrvati kupuju američki HIMARS: Koga nišani Zagreb?

GS
Hrvati kupuju američki HIMARS: Koga nišani Zagreb?

Domet projektila je do 200 kilometara. Za koga bi Hrvatska, ukoliko bude željela, mogla da ih upotrebi?

Nije teško pogoditi da je sa obilježavanja 29 godina od "Oluje", tokom koje je protjerano 205.000 Srba, a ubijeno oko 2.000, kada je preletao francuski lovac "rafal", jedan od 12 koliko će ih Hrvatska nabaviti, poruka poslata direktno Beogradu, pišu "Večernje novosti", prenosi RT Balkan.

Na istom mjestu hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio novo naoružavanje i to jednim od najmoćnijih i najefikasnijih višecjevnih raketnih sistema današnjice M 142 - HIMARS koje proizvode Amerikanci.

Nekada su zapadni susjedi bili konkretniji. Donesena je odluka da se krene u obnovu kasarne u Bijelom Manastiru u Baranji i da se ovdje, na granici sa Srbijom, preseli mehanizovani bataljon "Sokolovi" sa američkim vozilima M2A1 "bredli".

Prema pisanju zagrebačkih medija, nabavka hrvatskih HIMARS-a će koštati oko 300 miliona dolara za nabavku višecjevnog raketnog bacača, što bi značilo da može da se kupi od osam do 10 lansirnih vozila (20 miliona dolara po komadu) i oko 300 raketa (oko 40.000 dolara po komadu).

Domet projektila je do 200 kilometara, a jasno je da Hrvatska ukoliko bude željela da ih upotrebi, nema u okruženju koga drugog da gađa osim Srbije.

Sa tim se slaže i general-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović.

- Koja je to država protiv koje bi upotrebila naoružanje? Sigurno neće, kao članica NATO-a, protiv Italije i Slovenije, a ni Bosne i Hercegovine, jer je južna granica BiH, gdje žive i Hrvati, praktično otvorena. Takođe, sigurno ih ne kupuju da bi to oružje davali za neko ratište, na primjer u Ukrajini, jer to rade velike zapadne zemlje. Tako da je sasvim jasno kome je namijenjena nabavka naoružanja i ono je zapravo najviše vid pritiska, kao što su bile i NATO baze u Albaniji i Rumuniji, kaže Miladinović.

Dodaje da je pritisak jer Srbija neće da popusti i uvede sankcije Rusiji, ali i zbog Kosova i Metohije.

Miladinović kaže da kako zapravo nema objektivne okolnosti da izvrše agresiju, "onda se ovakvim perfidnim načinima vrši pritisak na nas".

"Novosti" podsjećaju da su Amerikanci 2015. godine prvi put odbili Hrvatsku kada je željela da nabavi HIMARS, uz objašnjenje da im nije potrebno, ali da je sada situacija drugačija.

Na Srbiju se gleda kao na "malu Rusiju", smatra se da Moskva preko nas ima uticaj na Balkanu i zato je dato zeleno svjetlo da se Zagreb dodatno naoruža. Jer, Hrvatska kao članica NATO-a mora da dobije dozvolu da li smije da kupi naoružanje, koje i od koga, ukazuje beogradski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana