HRT: Konačno počinje prikazivanje "bunkerisanog" serijala o NDH

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

ZAGREB - Hrvatska televizija od 20. septembra konačno počinje emitovanje dokumentarne serije o ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), kao i počecima stvaranja ustaškog pokreta, koji će dovesti do genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Jedan od autora serijala istoričar Hrvoje Klasić rekao je za hrvatske medije da je serija bila "bunkerisana" par godina u Hrvatskoj radio‑televiziji (HRT).

"Svakom režiseru je najveća čast kada mu film i serija završe u bunkeru - to je najbolja reklama. Neću sada ulaziti šta se tačno dogodilo, samo znam da je ova serija morala biti mnogo prije završena.

I da je morala mnogo prije biti prikazana. I to ne zbog nas, nego zbog HRT-a", naveo je Klasić, a prenosi portal "Direktno".

Ističući velike zasluge režisera i koscenariste Miljenka Bukovčana i montažera Ive Blašković, Klasić je otkrio da serijal otvaraju epizode pod nazivima: "Dva atentata", "Nova Evropa" i "10. april", a slijede "Ustaška država" i "Hrvatska do Drine"...

"Serija ima 12 epizoda i nije rađena ideološki ni tendenciozno. Ulazimo u priču mnogo prije nastanka NDH, objašnjavajući zašto je nastao ustaški pokret. Biće prikazane teme terora, ali i teme unutrašnje politike, kulture, spoljne politike i vojske.

Preporučujem ljudima da ne reaguju na prvu", rekao je Klasić. Dokumentarni serijal o NDH, prvi takve vrste u Hrvatskoj od sticanja nezavisnosti devedesetih godina prošlog vijeka, koštao je oko 1,5 miliona kuna (oko 200.600 evra). U seriji govore vrhunski stručnjaci iz cijelog regiona i Evrope. Klasić pojašnjava da "suprotstavljenih mišljenja nema, ali samo zato što desničarski istoričari nisu željeli da učestvuju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana