Hrapović: Zaključavanje svih gradova i dalje opcija

Srna
Hrapović: Zaključavanje svih gradova i dalje opcija

PODGORICA - Model potpunog zaključavanja svih gradova u Crnoj Gori nije sklonjen sa dnevnog reda, već je samo privremeno odgođen, poručio je crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je rekao da neće čekati 1. decembar kako bi donijeli nove mjere, već će, ukoliko bude potrebno, izabrati krajnje restriktivni model zaključavanja svih gradova.

“Vjerujem da ove tri jednostavne mjere - nošenje maski, poštovanje fizičke distance i higijena mogu da budu model ponašanja kako bismo izbjegli taj restriktivni model”, rekao je Hrapović, koji je i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela Vlade Crne Gore.

Prema njegovim riječima, ako se budu poštovale mjere, smanjiće se širenje epidemije, lokalno prenošenje virusa i rasteretiće se zdravstveni sistem.

On je naveo da su prilikom donošenja posljednjih mjera razmišljali o privrednoj aktivnosti i normalnom odvijanju nastave u školama.

“Potpuno zaključavanje bi nas odvojilo od porodica, prijatelja, što bi dovelo do rasta simptomatskih stanja psihoze, što su teška stanja”, rekao je Hrapović za Televiziju Crne Gore.

On je istakao da je država učinila sve što je u njenoj moći da donese odgovarajuće mjere, a na pojedincima je odgovornost da se te mjere poštuju.

“Radimo sve da sačuvamo zdravstvenu supstancu i zdravlje svih nas. Mjere koje donosimo ne odgovaraju svima, ali cilj kome težimo je siguran i ispravan. Zar je tako teško poštovati tako jednostavne mjere - držanje distance, nošenje maski i higijena”, upitao je Hrapović.

Hrapović je naveo da je crnogorski zdravstveni sistem u vrijeme epidemije pokazao da nije na začelju evropskih, iako su neki očekivali da ne bude tako.

“Zdravlje se ne smije i ne može politizovati. Uskoro će doći tranzicija vlasti, ali zdravstveni radnici su i dalje tu, oni će i dalje da nas liječe i moraćemo da poštujemo mjere, jer je to jedini način da sačuvamo zdravlje”, poručio je Hrapović. /kraj/tb/ljlj
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana