Hotvat: Skidanjem srpske zastave u Krnjaku doveden u pitanje suživot

Agencije
Hotvat: Skidanjem srpske zastave u Krnjaku doveden u pitanje suživot

Zagreb - Skidanje zastave srpske nacionalne manjine sa zgrade opštine u Krnjaku dovelo je u pitanje suživot većinskog i manjinskog naroda na tom području, rekao je danas poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom saboru Mile Horvat.

"Zastava srpske nacionalne manjine u opštini Krnjak stoji od 2004. godine i do sada nikome nije smetala, jer je tokom proteklih desetak godina izgrađen korektan suživot između većinskog i manjinskog naroda", rekao je Horvat.

On je naglasio da ne treba da čudi ako neko u alkoholizovanom stanju ovako reaguje, ukoliko je do sada u predizbornim kampanjama tolerisan govor netolerancije prema pojedinim etničkim grupama, javljaju hrvatski mediji.

Horvat je kritikovao hrvatske medije što su zastavu koja je skinuta nazvali srpskom, pa su je čak i pogrešno prikazivali na snimku.

"To je zastava srpske nacionalne manjine regulisana Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i razlikuje se od zastave Republike Srbije", poručio je Horvat.

On očekuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske reaguje, da pravosuđe obavi svoj dio posla, te da Hrvatski sabor osudi taj incident.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je da je neprihvatljiva svaka diskriminacija, posebno hrvatskih građana na osnovama nacionalnih ili međunacionalnih odnosa.

Hrvatski navijači juče su u mjestu Krnjak kod Karlovca demolirali opštinsku zgradu i odnijeli zastavu koja je, kako zakon predviđa, bila okačena na koplju na opštinskoj zgradi.

Kordunaška opština Krnjak kod Karlovca ima srpsku većinu, a osim Srba i Hrvata povratnika, na području opštine žive i doseljeni Hrvati iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana