Hoće li Crna Gora usvojiti i rezoluciju o Jasenovcu

Srna
Hoće li Crna Gora usvojiti i rezoluciju o Jasenovcu

PODGORICA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica istakao je da podržava usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore.

"Crna Gora već ima jasan odnos prema Jasenovcu kao dio kulture pamćenja. U Rezoluciji o Pivi i Veliki koja je usvojena 2022. u preambuli je jasno zapisano šta mislimo o Jasenovcu i prema tome on je upisan u naš pravni sistem sa ciljem kulture sjećanja na zločin i masovno stradanje ljudi", istakao je Koprivica.

On je izrazio nadu da će biti snage, dovoljno svijesti i savjesti da se svijet odredi i prema sprskim žrtvama na tlu bivše Jugoslavije i zločinima koji su nad njima počinjeni.

"Podržavam inicijativu predsjednika Skupštine koju su potpisala 43 poslanika", rekao je Koprivica, navodeći da jasno treba osuditi svaki zločin.

On je dodao da mu je žao što se region nije više okrenuo budućnosti.

"Da se toliko energije ulaže u sutra umjesto u juče, Balkan bi bio sjajno mjesto za život", smatra Koprivica.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je ranije da će na dnevnom redu crnogorskog parlamenta biti rezolucija o genocidu u Jasenovcu, koju su predstavnici partija parlamentarne većine 17. maja predali u skupštinsku proceduru.

Rezoluciju o Jasenovcu najavio je nedavno Mandić, nakon što je crnogorski premijer Milojko Spajić potvrdio da će Crna Gora u Generalnoj skupštini UN glasati za rezoluciju o Srebrenici.

Hrvatska je upozorila Podgoricu da bi usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu moglo da zaustavi njen evropski put. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana