HND poziva na protest protiv "zakona opasnih namjera" ili "Lex AP"

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo je građane na današnji protest u Zagrebu i Splitu protiv predloženih izmjena Krivičnog zakona u koji je vlada premijera Andreja Plenkovića ubacila novo krivično djelo "neovlašteno otkrivanje sadržaja istražne ili dokazne radnje".

Plenkovićeva vlada je već proslijedila prijedlog izmijenjenog zakona u parlament. U jednom od izmijenjenih članova piše da je za krivično djelo odavanja informacija iz istražnog ili dokaznog postupka predviđena kazna do tri godine zatvora, a u drugom stavu istog člana da se ovo ne odnosi na novinare.

Iz HND tumače da to znači da će svi koji bi potencijalno mogli da upozore na nepravilnosti u istragama krivičnih djela, na primjer, na pokušaj zataškavanja koruptivnih radnji vladajućih, biti kažnjeni ako o tome obavijeste javnost, odnosno novinare.

Novinari koji objave takve informacije za to neće odgovarati krivično, ali će se široko otvoriti vrata policiji ili DORH-u da im pretražuju mobilne telefone, računare, mejlove, ne bi li doznali odakle im informacije.

Iz HND ističu da, ako ovakav zakon bude donijet, građani neće dobijati informacije o krivičnim postupcima od javnog interesa kao što su dokazi da su državni službenici, osobe na visokim političkim dužnostima, na primjer, ministri počinili koruptivno krivično djelo ili zloupotrebili položaj.

Time će, ističu iz HND, biti spriječena rasprava o ključnim pitanjima za predstojeće izbore i Hrvatska će postati deklaratorna demokratija.

"Zakon otvara širom vrata skrivanju zloupotreba od represivnog aparata i ukida javnost kao kontrolni mehanizam rada policije, državnog tužilaštva i sudova. Sve osobe iz sistema istrage koje dođu do podataka o nepravilnostima, a koji su od javnog interesa, dobro će razmisliti prije nego što ih podijele s medijima. Država ih je zastrašila, tri godine zatvora nisu šala", navodi se, između ostalog, u pozivu HND-a na protest.

HND je ovaj zakon u postupku donošenju nazvali "zakonom opasnih namjera", a u javnosti je dobio naziv "Lex AP".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana