Hernadiju će biti suđeno u odsustvu

Agencije
Hernadiju će biti suđeno u odsustvu

Zagreb - Zagrebački Županijski sud potvrdio je juče optužnicu protiv predsjednika uprave Mađarske naftne kompanije MOL Zolta Hernadija, koga tereti da je podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.

Mito je dat da bi mađarskoj naftnoj kompaniji bila dodijeljena većinska upravljačka prava u "Ini".

Optužno vijeće saopštilo je da će Hernadiju, koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu, biti suđeno u odsustvu, a odbijen je i zahtjev njegove odbrane da bude ukinuta odluka o istražnom zatvoru.

Hernadijeva odbrana najavila je žalbe na sudske odluke jer smatra da nisu utemeljene, dok je tužilac Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Vanja Marušić kazala da je zadovoljna jer je sud potvrdio sve njihove zahtjeve.

USKOK tvrdi da je šef MOL-a tokom 2008. i 2009. godine sa Sanaderom dogovorio da, za mito od 10 miliona evra, izmijeni dionički ugovor u mađarsku korist.

USKOK tvrdi da je Sanader, kao protivuslugu za primljeni mito, dogovorio izmjene dioničkog ugovora između MOL-a i "Ine" znajući da to "nije u interesu Republike Hrvatske".

Istragu protiv Hernadija USKOK je prekinuo u decembru 2012. godine i ponovo je pokrenuo poslije ulaska Hrvatske u EU. Uz to je zatražen i istražni zatvor pošto je Mađarska odbila da Hernadiju uruči poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a sama nije željela da ga ispita pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na 10 godina zatvora.

Vrhovni sud još nije donio pravosnažnu odluku u tom slučaju, a u međuvremenu USKOK je podigao optužnicu protiv Hernadija, što je Sanaderova odbrana protumačila kao pritisak na sud.

Potjernica

Potjernica za Zoltom Hernadijem je u međuvremenu, bez znanja hrvatskog suda, tužilaštva ili policije, nestala sa Interpolove stranice, jer je Hernadijeva obrana pred Ustavnim sudom zatražila reviziju postupka na osnovu kojeg mu je određen istražni zatvor te raspisana međunarodna potjernica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana