Hernadi namjestio tužbu

Agencije
Hernadi namjestio tužbu

Zagreb - Čelnik najveće mađarske naftne kompanije MOL Zolt Hernadi namjestio je suđenje protiv sebe u Mađarskoj kako bi preduhitrio suđenje u Hrvatskoj, gdje ga terete da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Ovo tvrdi šef poljske naftne kompanije PKN Orlen Jacek Kranjiec u snimku koji je procurio u javnost.

Kranjiec u ilegalno snimljenom razgovoru s poljskim ministrom trezora Vlodzimirzom Karpinskim u januaru ove godine u jednom restoranu u Varšavi navodi da mu je Hernadi kazao da će "jedna žena od povjerenja" po imenu Abel ispuniti optužnicu protiv njega u Mađarskoj te da će ga potom na sudu u martu osloboditi svake krivice.

- Moji advokati kazali su mi da ako se za isti slučaj donese oslobađajuća presuda u bilo kojoj zemlji Evropske unije, tada tu presudu druge zemlje EU moraju poštovati - Kranjiec je citirao Hernadija te upitao ministra: Možeš li zamisliti da bi se tako nešto moglo dogoditi?

Snimak je juče objavio magazin "Vprost", a iz MOL-a su odbili da komentarišu navodni sastanak.

Takođe, nisu željeli da odgovore na pitanje "Blumberga" da li je optužnica u Mađarskoj podignuta, a da je Hernadi za nju znao.

- Tokom proteklih godina u medijima je objavljeno mnoštvo glasina i spekulacija koje su se pokazale neistinitima. MOL nikad nije komentarisao nijednu od tih glasina i dalje to ne namjerava da čini - odgovorili su iz MOL-a.

Krajem maja mađarski sud odbacio je privatnu tužbu protiv Hernadija za prevaru i pronevjeru koju je podigla njegova bivša saradnica, tvrdeći da dioničare nije obavijestio o istrazi koja se protiv njega u Hrvatskoj vodi zbog korupcije, što je uticalo na cijenu dionica. Hernadijev advokatski tim u Budimpešti tvrdio je da će sud u Hrvatskoj morati prihvatiti oslobađajuću presudu u Mađarskoj.

Dvije sedmice kasnije Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je optužnicu protiv predsjednika uprave MOL-a Zolta Hernadija koga tereti da je sa 10 miliona evra podmitio Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji obezbijedio većinska upravljačka prava u "Ini".

"Ina"

Hrvatski mediji juče su objavili da ako MOL odluči da proda svoj vlasnički udio u "Ini", kako se već neko vrijeme najavljuje, nije isključeno da se kao kupac na kraju pojavi hrvatska država. U Vladi, naime, računaju i s mogućnošću da država ponovo postane većinski vlasnik "Ine". Potvrdio je to izvor iz vladinih krugova, koji kaže da takav scenario, uprkos krizi, za Hrvatsku nije neizvodiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana