HDZ u Saboru traži ostavke Milanovića i vlade

Tanjug
HDZ u Saboru traži ostavke Milanovića i vlade

Zagreb - Klub najuticajnije opozicione HDZ-a u Saboru zatražio je danas od premijera Zorana Milanovića i vlade da podnesu ostavke “kako bi građanima omogućili da od ulaska Hrvatske u EU imaju koristi, a ne samo štetu i sramotu”.

Zahtjev za ostavkama izrekao je Željko Rajner, a nakon pauze koju je tražio njegov Klub očekujući da se Saboru obrati premijer i zastupnicima i javnosti objasni zašto vlada, uprkos najavama, nije na jučerašnjoj sjednici utvrdila izmjene zakona o evropskom nalogu za hapšenje, tzv. “Leks Perković”.

Vlada je Evropskoj komisiji u “non paperu” najavila da će taj zakon uskladiti s evropskim zahtjevima u najbržoj proceduri, ali se taj dokument ipak, juče nije našao na sjednici tog izvršnog tijela.

“Premijer i vlada zloupotrebljavaju strpljenje Sabora, građana i EU. Budući da su pokazali kako nisu sposobni da vode zemlju, pozivam ih da, ako im je imalo stalo do hrvatskih građana, podnesu ostavke, kako bi građani imali koristi od ulaska u EU, a ne samo štetu i sramotu”, rekao je Rajner.

Vladu i premijera optužio je za “prevrtljiv, dvoličan, ciničan i arogantan stav prema evropskim institucijama”, a zaključio je i da se “sad vidi da njihovi ciljevi nisu bili proevropski”.

“Hrvatska je politički otišla s Balkana, ali, na žalost, Balkan je ostao duboko u srcima nekih”, rekao je Rajner.

Upozorio je i da su njemački mediji komentarisali kako je Hrvatska, od uzora, postala zastrašujući primjer drugim zemljama u region.

“Šteta kakvu Hrvatskoj niko nije nanio od rata očito će imati uticaja i na druge zemlje u region”, poručio Rajner.

Zahtjevu se pridružila i nezavisna poslanica i bivša premijerka Jadranka Kosor koja je rekla da je zakon o evropskoj potjernici izmijenjen tri dana prije ulaska Hrvaske u EU, odnosno da je Hrvatska jedno primijenila, a drugačije se ponaša.

Kosorova je podsjetila da je tražila da se ukine vremenska odrednica u spornom zakonu, ali da je saborska većina odlučila da se o njemu ne raspravlja, gurnuvši ga, kako je rekla na 85. mjesto dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana