HDZ traži oslobođajuću presudu

Tanjug
HDZ traži oslobođajuću presudu

Zagreb - Odbrana HDZ zatražila je na kraju suđenja u slučaju korupcionaške afere Fimi Media, oslobađajuću presudu.

HDZ tvrdi da nije dokazana krivica ove stranke u izvlačenju novca preko te marketinške agencije iz državnih firmi.

Advokat HDZ Davorin Budin rekao je da odbrana smatra kako nema dokaza da je stranka odgovorna za krivična djela koja joj se stavljaju na teret.

Prema nalazima vještaka, Fimi Media je na spornim poslovima dobila više od 26 miliona evra, a u HDZ je otišlo skoro 750.000 evra. Budin je zaključio da "ako je do HDZ od poslovne saradnje Fimi Medije i javnih firmi i ustanova nešto i došlo, to su bile samo mrvice".

Po njegovim tvrdnjama, tadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader, prvooptuženi u ovom slučaju, na sastanku u Vladi sa čelnicima državnih preduzeća, na kojem im je navodno rečeno da moraju da sarađuju s Fimi Medija, istupao je kao predstavnik Vlade, objavila je agencija Hina.

Služba za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tvrdi da je organizovana grupa, na čelu sa Sanaderom, preko Fimi Media izvukla blizu 10 miliona evra iz državnih institucija i firmi, i traži da HDZ, prva politička stranka koja se našla na opzuženičkoj klupi, vrati državi četiri miliona koliko je, navodno, ostalo u crnom fondu stranke.

USKOK je za bivšeg premijera i predsjednika HDZ zatražila je najdužu zakonom predviđenu kaznu i oduzimanje oko tri miliona evra, kolika je razlika obračunata između imovine njegove porodice i vlasništva čije poreklo može da dokaže.

Za optužene koji su priznali krivično djelo USKOK je zatražio blaže kazne.

Za zloupotrebu položaja i ovlašćenja zakon propisuje kazne do 10 godina zatvora, a za organizovanje kriminalne grupe do pet godina. Ali, prema sudskoj praksi, jedinstvena kazna mora biti manja od zbira pojedinačnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana