HDZ traži 6,5 miliona evra od Sanadera

Agencije
HDZ traži 6,5 miliona evra od Sanadera

Zagreb - Hrvatska demokratska zajednica traži odštetu od 6,5 miliona evra od bivšeg lidera te stranke Ive Sanadera i troje njegovih saradnika, zbog narušavanja reputacije.

U nastavku suđenja Sanaderu u slučaju "Fimi medija", pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak zatražio je naknadu štete u iznosu od 50 miliona kuna (oko 6,5 miliona evra) od bivšeg predsjednika stranke i troje njegovih saradnika.

Pravni zastupnik stranke postavio je imovinski zahtjev zbog materijalne i reputacijske štete u ime HDZ-a, izjašnjavajući se o neznatno izmijenjenoj optužnici u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici.

Terešak je rekao da iz dokaza i iskaza svjedoka u slučaju "Fimi medija" proizlazi da su Sanader i ostali bivši HDZ-ovi funkcioneri "djelovali izvan svojih ovlašćenja" i da su njihove kažnjive radnje pripisane HDZ-u.

- Da stranka ima pravo da postavi ovakav zahtjev proizlazi i iz prakse Evropskog suda za ljudska prava - rekao je Terešak, pojašnjavajući da je HDZ, kao žrtva i oštećeni, podvrgnut krivičnom progonu.

- Na taj način stranka trpi štetu, jer joj se stavlja na teret pribavljanje protivpravne imovinske koristi - tvrdi Terešak i traži da sud blokira imovinu Sanadera i njegovih saradnika, da bi bila obezbijeđena isplata tražene odštete HDZ-u.

Posljednjim izmjenama optužnice iznos koji je HDZ, navodno, izvukao iz državnih institucija i firmi umanjen je sa 31,6 na 30,25 miliona kuna. Sanader je ponovno ustvrdio mu se sudi u montiranom postupku, što, kako je rekao, dokazuje i Terešakov iskaz, prenijele su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana