HDZ na nogama zbog Pupovca

Agencije
HDZ na nogama zbog Pupovca

Zagreb - Još nema informacija o tome da li će Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca napustiti vladajuću koaliciju, što će se daleko manje odraziti na lidera te stranke nego na premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, ali je uprkos tome dio vladajuće stranke u Hrvatskoj na nogama, pišu hrvatski portali.

Portal “Dnevno”, pozivajući se na tvrdnje dobro upućenog izvora iz vladajuće stranke, piše da su HDZ-ovci zaista na nogama. Isti izvor kaže da Plenković nema kontrolu nad dijelom pobunjenika koji su Pupovčevu retoriku, nakon napada na Srbe u Uzdolju, kod Knina, iskoristili kao svojevrsni udar na njega.

Da se Plenković zaista odluči na raskid saradnje sa SDSS-om, on bi poentirao i pred HDZ-ovim biračkim tijelom, pa je stoga ključno pitanje zašto premijer to ne učini, pita portal.

Posebno, kako je navedeno, kada se zna da odlazak trojice predstavnika srpske nacionalne manjine iz koalicije ne bi ugrozio stabilnost Vlade.

- Ali, Plenković Pupovca štiti zbog vlastitog imidža, jer Hrvatska uskoro preuzima predsjedanje EU. Šef SDSS-a zaprijetio mu je da bi njegovo izbacivanje iz vladajućeg karavana rezultovalo ugrožavanjem ugleda Hrvatske, a premijer od toga ozbiljno zazire - navedeno je u tekstu.

Lako će, kažu, Plenković primiriti sitne igrače u koaliciji, daleko veći problem prijeti mu iz HDZ-ove desnice.

Izgleda, dodato ge, da i pojedini ministri, kada je riječ o Pupovcu, otkazuju saradnju i otimaju se kontroli. Naime, prije nekoliko sedmica veteranska udruženja optužile su Pupovca da destabilizuje hrvatsku državu i pozvala su institucije da ga istraže, procesuiraju ili adekvatno kazne zbog govora mržnje i povrede ugleda Hrvatske.

Potom je na Plenkovićevu adresu stigao zahtjev “Hvidre”, iza koje stoji HDZ-ov zastupnik Josip Đakić. Iz ovog udruženja veterana su otišli korak dalje pa su od premijera zatražili raskidanje koalicije sa SDSS-om.

Nimalo beznačajna nije ni podrška ministra branitelja HDZ-ovog Tome Medveda, koji se usaglasio s braniteljskim zahtjevima u vezi s tim da Pupovčev navodni govor mržnje treba sankcionisati.

- Pritisak na Plenkovića očigledno se intenzivira, tome su se pridružili i HDZ-ovci, posebno ako se uzmu u obzir poruke “Hvidra” iza kojih stoji Đakić - navedeno je u tekstu.

Inače, Josip Đakić je otac Ivana Đakića, koji ove godine pravoslavni Božić sugrađanima Srbima “čestitao” fotografijom iz NDH koja prikazuje ustašu koji u rukama drži odsječenu srpsku glavu.

S druge strane, u dijelu HDZ postoji sumnja da Plenković i Pupovac imaju tajni plan kojim bi obojica mogli poentirati.

Naime, Pupovac bi uskoro samoinicijativno mogao napustiti vladajuću koaliciju, gradeći time stabilnost u vlastitoj stranci i među vlastitim biračima, a Plenković će u tome poentirati pred evropskim zvaničnicima jer ga nije otjerao, ali će ga lakše kritikovati kao nekoga s kime više ne sarađuje.

 

Prijeteći grafiti

Na ulazu u Cerane Donje, rodno selo predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, preko table sa imenom sela neko je napisao: “Ubij Srbina” i na stub u blizini zalijepio plakat sa Pupovčevom slikom, na kojem ga naziva “velikosrpskim luđakom”, koji vrši teror nad cijelom Hrvatskom.

Na plakatu sa slikom Pupovca napisano je: “Teror velikosrpskoga luđaka nad cijelom Hrvatskom posljedica je bolesne Plenkovićeve politike istjerivanja ekstremizma, klerofašizma i nacionalizma iz HDZ-a i Hrvatske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana