HDZ i HSP stoje iza organizatora protesta protiv ćirilice

Agencije
HDZ i HSP stoje iza organizatora protesta protiv ćirilice

Vukovar - Vukovar je danas osvanuo oblijepljen plakatima kojima se poručuje da HDZ i HSP stoje iza 300 veteranskih udružanja - organizatora protestnog skupa protiv uvođenja ćirilice kao službenog pisma u ovom gradu, prenose agencije.

Na plakatu se nalazi fotografija sa sastanka Štaba za odbranu ovog grada i postavlja pitanje ko stoji iza udruženja veterana.

Na plakatu piše da se, iako tvrde da iza Štaba ne stoji nijedna stranka, na fotografiji sa sastanka udruženja veterana nalaze zvaničnici HDZ-a Ivan Penava, Damir Barna, Filip Karaula, kao i odbornici iz redova HSP-a Igor Gavrić i Robert Rapan.

- Znate li da je vodstvo štaba neposredno prije protesta u Vukovaru bilo na “instrukcijama” kod župana Bože Galića iz HDZ-a? Ne dajmo da nas koriste u predizborne svrhe - piše na plakatu.

Plakat je noćas objavila Građanska akcija na “Fejsbuk” stranici, a jutros se zahvalila, kako su naveli, vukovarskim prijateljima za odlično izvedenu akciju.

Udruženja veterana organizovala su juče u Zagrebu skup pod nazivom “Ne ćirilici u Hrvatskoj” na kojem se okupilo 20.000 ljudi.

Sa skupa je upućen zahtjev Vladi Hrvatske da hitno promijeni ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. novembra proglasi “gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica”.

Učesnike jučerašnjeg protesta, koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske, na nadvožnjacima i mostovima su dočekali transparenti organizacije “Građanska akcija”, sa porukom “Ustaše i četnici, marš iz Lijepe naše”.

Ova organizacija saopštila je da ih protest “Odbrana Hrvatske od ćirilice” podsjeća na doba ustaškog vođe Ante Pavelića koji je 1941. godine u tadašnjoj NDH potpisao Zakon o zabrani ćirilice.

Šestoro privedenih na protestu

Šest osoba privedeno tokom protesta protiv ćirilice, koji je juče održan u Zagrebu.

Na protestu se okupilo između 20.000 i 25.000 ljudi, saopštila je policija.

Dvije osobe su privedene zbog paljenja baklje, dvije zbog narušavanja javnog reda i mira, jedna osoba je privedena zbog nepoštovanja naređenja policije, dok je šesta osoba privedena zbog prekršaja Zakona o ličnim ispravama.

Policija navodi da su nad dvije osobe upotrebljena sredstva prisile.

Drugih incidenata, kako se navodi, nije bilo.

Milanović: Uvođenje ćirilice je zakon

Premijer Hrvatske Zoran Milanović smatra da je skup “Ne ćirilici u Hrvatskoj” u Zagrebu bio politički motivisan i zamišljen kao protest protiv Vlade.

Milanović je potvrdio da će dvojezične table u Vukovaru biti sigurno postavljene nakon izbora za Evropski parlament.

- Zakon je razum i on je iznad svake strasti, a naročito Ustav. On vrijedi i za ćirilicu i za SDP kada zakasni s objavljivanjem finansijskog izvještaja i tu nema izgovora. Zakon je zakon i njega ćemo braniti - rekao je Milanović.

On je za hrvatske medije iz Dubrovnika poručio da je najveći uspjeh u Vukovaru da se poštuju hrvatski zakoni i Ustav. Ministar za boračka pitanja Predrag Matić rekao je da ne podržava način na koji je protest proveden i tvrdi da su okupljeni bili politički izmanipulisani.

Protest je počeo puštanjem snimka izvještaja hrvatskog novinara Siniše Glavaševića iz ratnog Vukovara, a njegov sin Bojan, sada pomoćnik ministra za boračka pitanja, rekao je da je bilo neprimjereno koristiti ovaj snimak u tom kontekstu.

- To su ratne snimke, pripadaju ratnom kontekstu, a ovo vrijeme i kontekst su potpuno drugačiji, pogotovo jer je nakon toga nastupao pjevač Marko Perković Tompson - rekao je Bojan.

On kaže da su njegov otac i pjevač Tompson bili na “potpuno različitim frekvencijama”, pa bi zbog toga bilo korektno da su njegovu porodicu pitali da li mogu da puste ovaj snimak.

- Moj otac je bio prije svega novinar. Bio je Vukovarac i volio je multikulturalni karakter našeg grada i prilično sam siguran da on sam ne bi nikada stao iza ove inicijative, pogotovo u ovom kontekstu. Ćirilica ništa nije kriva, nego ljudi koji su donijeli takav zakon. Time što su napravili uznemirili su moju porodicu - rekao je Bojan Glavašević.

Na skupu “Ne ćirilici u Hrvatskoj” na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića po policijskim procjenama juče se okupilo 20.000 ljudi.

Sa skupa je upućen zahtjev vladi Hrvatske da hitno promijeni ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. novembra proglasi “gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana