HDZ diže kredit da plati kaznu?

Agencije
HDZ diže kredit da plati kaznu?

Zagreb - Ako presuda u aferi "Fimi medija" postane pravosnažna, HDZ neće moći da plati kaznu od 652.000 evra bez dizanja kredita, što će biti veliki problem za stranku, jer je prethodnu godinu završila sa gubitkom većim od 691.000 evra.

Ukupan prihod HDZ-a prošle godine bio je 5,2 miliona evra, a rashod 5,9 miliona, dok je najveći dio prihoda ostvaren iz državnog budžeta, javljaju hrvatski mediji.

Pojedini članovi stranke predlažu da članovi Predsjedništva i saborski poslanici stave svoje nekretnine pod hipoteku i budu jemci za kredit. U HDZ-u ističu da bi morali ostvariti i niz drugih ušteda da bi platili kaznu, među kojima je otpuštanje dijela zaposlenih u stranci kojih je, prema posljednjim informacijama, bilo oko 80. Prema izvještaju državne revizije, HDZ je u 2012. na plate potrošio oko 848.000 evra.

Ono što će HDZ-u olakšati plaćanje duga je mogućnost otplate u ratama. Zgrada u kojoj je sjedište HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, procijenjena na oko tri miliona evra, pod blokadom je i neće moći da bude prodata sve dok HDZ ne vrati novac. Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je u utorak pred zagrebačkim Županijskim sudom na devet godina zatvora zbog korupcije u slučaju "Fimi medija", dok je HDZ-u izrečena novčana kazna od oko 650.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana