HAZUD diže spomenik Juri Francetiću, ustaši-antifašisti?!

Srna
HAZUD diže spomenik Juri Francetiću, ustaši-antifašisti?!

Zagreb - "Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori" /HAZUD/ podići će spomen-obilježje Juri Francetiću, čuvenom koljaču i saradniku ustaškog vođe Ante Pavelića.

HAZUD najavljuje da će Francetiću, kojeg naziva "istaknutim ustašom-antifašistom", podići spomenik na rodnoj kući u Otočcu 1. jula.


Na "svečanost" su pozvani i predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

HAZUD želi da obilježi 105 godina rođenja ustaškog glavešine Jure Francetića, kojeg predstavlja kao "hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođu iz Drugog svjetskog rata protiv udruženog italijanskog i srpskog fašizma".

Ovo udruženje je već jednom podiglo sličan spomenik 2004. godine, koji je Vlada Hrvatske posebnom odlukom uklonila.

Te godine donesena je odluka da se uklone i spomenici Mili Budaku u Svetom Roku i Juri Francetiću u Slunju.

Sada je HAZUD, nakon svakodnevnih ispoljavanja nostalgije prema periodu ustaške Nezavisne Države Hrvatske, te simbolima nacističke paradržave, u kojoj su masovno sitrebljivani Srbi, Jevreji i Romi, procijenio da je došlo vrijeme da se spomenik opet podigne.

"Biće zanimljivo vidjeti da li će premijer Plenković, kome je i službeno upućen poziv, spriječiti žustaški dernekž", navodi dio portala u Hrvatskoj.

Plenkovićeva vlada ni do danas nije uklonila spomenik sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" iz okoline nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana