Hasanbegović izbačen iz HDZ-a. prijava protiv Plenkovića

Agencije
Hasanbegović izbačen iz HDZ-a. prijava protiv Plenkovića

Zagreb - Slobodarska Hrvatska, koju čine bivši članovi Živog zida, podnijela je krivičnu prijavu USKOK-u protiv premijera zbog sumnje da je podmićivao poslanike.

"Jedina motivacija Andreju Plenkoviću za potpisivanje obaveze od 1,2 milijarde kuna za jedan glas u Saboru bio je njegov strah od gubitka pozicije predsjednika vlade, a svojim potpisom je ugrozio financijsku stabilnost, a time i sigurnost RH", navodi se u krivičnoj prijavi.

"Kupovina glasa Željka Glasnovića od premijera Plenkovića i HDZ-a, politička je korupcija koja bi hrvatske građane mogla koštati preko milijardu kuna! Premijer je počinio teško kazneno djelo. 'Kupljen' je i glas mladog Sauhe, ali za razliku od njega, Glasnović je svoj dogovor s premijerom i njegov potpis na dogovoru objavio na svojoj Fejsbuk stranici, tako da sada konačno imamo i dokaz za političku korupciju", navodi se takođe.

Premijer, dodaje se, očito smatra da je novac poreskih obveznika njegov privatni novac i da s njim može da radi šta god mu je volja.

Posljedica ovog dogovora, a i ostalih kupovina za koje se još ne zna, je vjerovatno i nedavno saopštenje da će svim novim penzionerima penzije biti 27 odsto manje, da će nam od plate prisilno uzimati dodatni danak za dopunsko zdravstveno osiguranje, a tu su još i porez na nekretnine i ostali nameti koji nas očekuju, navodi se dalje u krivičnoj prijavi.

- "Uvidom u objavljenu Pravovaljanu kandidacijsku listu za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, utvrđeno je da se dosadašnji član Predsjedništva HDZ-a dr. sc. Zlatko Hasanbegović kandidovao na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositelj Bruna Esih. Time mu je, u skladu s članom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u. Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u ,,prestaje kandidovanjem na izborima bez saglasnosti stranke", stoji u HDZ-ovom saopštenju te se dodaje kako je obaviještenje o prestanku članstva "upućena i bivšem članu Zlatku Hasanbegoviću."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana