Haos u Sloveniji: Vjetar skidao krovove, udari groma izazvali požare

Srna
Haos u Sloveniji: Vjetar skidao krovove, udari groma izazvali požare

LjUBLjANA - U nevremenu na istoku i sjeveroistoku Slovenije jak vjetar je otkrivao objekte, rušio drveće i električne stubove, udari groma uzrokovali su nekoliko požara, a neki objekti su poplavljeni, saopšteno je danas iz Uprave za zaštitu i spasavanje.

Oluja sa jakim vjetrom zahvatila je juče najveći dio zemlje, a vatrogasci iz tri profesionalne i 30 dobrovoljačkih jedinica do kasnih večernjih časova pokrivali su objekte, uklanjali srušeno drveće i ispumpavali vodu, navedeno je u saopštenju.

Na Trgu slobode u Sevnici jak vjetar oštetio je limeni krov poslovne zgrade, pa su ga vatrogasci dodatno ogradili i zaštili dio folijom, te ispumpali vodu koja je ušla u objekat.

Morali su i da crijepom pokriju pet metara kvadratnih krova stambene zgrade.

Prema podacima Uprave za zaštitu i spasavanje Slovenije, regionalni centri za obavještavanje u zemlji popisali su oko 30 vanrednih događaja.

U selu Dogoše kod Maribora vjetar je otkrivao krovove kuća i štala, a prevrnuo se i utovarivač sijena. Na tom području padao je i sitan grad, piše stranica "Večeri".

U naselju Anovec u opštini Krško grom je zapalio privredni objekat, a neki objekti su poplavljeni.

Prema podacima Agencije za ekologiju Slovenije, u ranim poslijepodnevnim časovima u Breginju pala su gotovo 22 litra kiše po metru kvadratnom, u Litiji oko 21 litar u pola sata, a u Velenju 24.

U Sloveniji će danas biti pretežno oblačno sa kišom, a biće i nevremena, posebno na istoku, gdje se očekuju jači dugotrajni pljuskovi. I sutra se očekuje pretežno oblačno, ponegdje uz kišu, ali će se poslije podne djelimično razvedriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana