Hag optužio i Njegoša

Srna
Hag optužio i Njegoša

Podgorica - Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je svom ambasadoru u Hagu da predstavnicima Haškog tribunala predoči stavove Vlade Crne Gore u vezi sa tvrdnjom tužioca da je Petar Petrović Njegoš u poemi "Gorski vijenac" navodno slavio ubijanje muslimana, odnosno poturica, što je bio "poziv na etničko čišćenje zemlje od muslimana".

Iz crnogorskog MIP-a navode da je ambasador Crne Gore u Holandiji Vesko Garčević stupio u kontakt sa predstavnicima Haškog tribunala i dogovorio sastanak.

"Očekujemo potvrdu termina, a predstavnicima Tribunala biće predočeni stavovi Vlade Crne Gore u vezi sa izjavom tužioca", rečeno je podgoričkom listu "Dan" u crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, tužilac Katrina Gustavson je tvrdila da je u "Gorskom vijencu" sadržan "poziv na etničko čišćenje zemlje od muslimana".

Gustavsonova je opširno citirala stihove iz "Gorskog vijenca" tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka odbrane Gojka Kličkovića, koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na Njegoševe stihove.

Ona je citirala dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se, u slobodnom prevodu sa engleskog, poziva na "čišćenje zemlje od nevjernika" i kaže da "bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni".

Po tumačenju Gustavsonove, to je bio "poziv na etničko čišćenje zemlje od muslimana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana