Hag: Bala oslobođen prije isteka kazne

Tanjug
Hag: Bala oslobođen prije isteka kazne

Hag - Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron odobrio je da Haradin Bala, bivši stražar u logoru OVK u Lapušniku, bude pušten prije isteka kazne od 13 godina zatvora.

Bali, čija je kazna izrečena u septembru 2009. godine, suđeno je kada i Fatmiru Limaju i Isaku Musliju, koji su oslobođeni optužbi.

Sudije su utvrdile da je Bala "lično zlostavljao tri zatočenika i pomagao drugom prilikom u zlostavljanju jednog od ta tri zatočenika, da je pomagao u mučenju jednog zatočenika i da je, zajedno sa jednim, ili možda dva druga stražara OVK, ubio devet zatočenika iz logora na planini Beriša, 25. ili 26. jula 1998. godine".

U donošenju odluke, sudija Meron je u obzir uzeo težinu krivičnih dela kao olakšavajuću okolnost, a porodičnu situaciju osuđenog kao olakšavajuću.

U odluci, koja je djelimično povjerljiva, navodi se da je Bala u zatvoru u Francuskoj pokazao znake rehabilitacije, jer je učio francuski jezik i ponašao se ljubazno i prijateljski prema drugim zatvorenicima.

Kada je u pitanju odnos osuđenog prema djelima zbog kojih je osuđen, Meron je ukazao da to "ne ide u prilog" zahtjevu za puštanje na slobodu prije isteka kazne, ali je taj dio obrazloženja odluke redigovan i nedostupan javnosti.

Balu su 17. februara 2003. godine uhapsili pripadnici Kfora i dan kasnije je predat Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Prema praksi tribunala, osuđenima može biti odobreno puštanje na slobodu nakon što odsluže dvije trećine izrečene kazne, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru.

U slučaju Haradina Bale, odluka je donijeta u junu ove godine, uz nalog da stupa na snagu 31. decembra 2012. godine, pod uslovom da se osuđeni u tom periodu dobro vlada.

S obzirom na to da nije bilo primjedbi i da se francuske vlasti nisu protivile odluci, odobreno je da Bala bude pušten na slobodu posljednjeg dana prošle godine, navodi se u odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana